Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κατηγορία:
Κείμενο:
jan.jpg
[karski.muzhp.pl, Polish History Museum]

Ο άνθρωπος που ήθελε να σώσει τους Εβραίους της Πολωνίας

Ο Γιαν Κάρσκι έμεινε στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που προσπάθησε να σταματήσει το Ολοκαύτωμα και η μαρτυρία του από τα χρόνια του πολέμου είναι μια από τις σημαντικότερες του 20ού αιώνα.
[karski.muzhp.pl, Polish History Museum]

Στην ταινία Η Αναφορά Κάρσκι, ο Κλοντ Λανζμάν αναφέρει ότι όταν κάποτε ο φιλόσοφος Ρεϊμόν Αρόν ρωτήθηκε αν στην περίοδο της γαλλικής κατοχής γνώριζε ποια μοίρα επιφύλασσαν οι ναζί στους Εβραίους της Ανατολικής Ευρώπης, εκείνος απάντησε: «Ήξερα, αλλά δεν το πίστεψα, κι επειδή δεν το πίστεψα, δεν ήξερα». Η ταινία, που προβλήθηκε το 2010, βασίζεται στη διήμερη συνέντευξη που είχε πάρει ο Λανζμάν από τον Κάρσκι το 1978. Ήταν την περίοδο που ο σκηνοθέτης συγκέντρωνε υλικό για ένα ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα: τη Shoa, το συγκλονιστικό έργο του διάρκειας 9,5 ωρών που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1985. Για τη Shoah, όμως, είχε αξιοποιήσει μέρος μόνο της μαρτυρίας του Πολωνού. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης επέστρεψε σε εκείνη τη συνέντευξη, για να φτιάξει μια ξεχωριστή ταινία, αποκλειστικά γύρω από όσα είχε αφηγηθεί ο Κάρσκι.

Image
55331.jpg
Πορτρέτο του Jan Karski στη Βησθεβά του Μέριλαντ, περίπου 1988. [US Holocaust Memorial Museum]

Ο Γιαν Κάρσκι είχε δει με τα μάτια του τι συνέβαινε στους Εβραίους της Πολωνίας. Είχε κάνει επανειλημμένες, απεγνωσμένες προσπάθειες να το σταματήσει, ειδοποιώντας τους ηγέτες του δυτικού κόσμου, αλλά είχε αποτύχει. Τριάντα τέσσερα χρόνια αργότερα, έλεγε στον Λανζμάν ότι φυσικά δεν πίστεψαν αυτό που τους περιέγραφε –πώς θα μπορούσε να το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη