Μια νίκη και μια ήττα για τον Ιβάν Σαββίδη

Ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης έχει πει για την Ελλάδα πως «αν δεν έχεις σχέση με media, δεν μπορείς να ασχοληθείς με μεγάλες επιχειρήσεις». Πρόσφατα απέκτησε τη δεύτερη μεγάλη επιχείρησή του, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ακόμα όμως δεν έχει καταφέρει να ελέγξει μέσο ενημέρωσης, αφού δεν “κέρδισε” τον ΔΟΛ. Εκεί είχε να αντιμετωπίσει την αντίδραση των ΗΠΑ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
O Ιβάν Σαββίδης το 2014. [Giannis Papanikos/NUR PHOTO]

Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μου είπε –με αφορμή μια τηλεοπτική συνέντευξη για άλλο θέμα– πως οι επιθέσεις κατά του Ιβάν Σαββίδη από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στην Αθήνα θα πρέπει να σταματήσουν, διότι πρόκειται για έναν από τους λίγους ανθρώπους που τοποθετούν χρήματα στην πόλη, τη Θεσσαλονίκη.

Ο Μπουτάρης δεν έχει άδικο σε αυτό. Εκείνο που ούτε κι εκείνος γνωρίζει, είναι το πώς ο Πόντιος επιχειρηματίας θα κάνει χρήματα από τις τοποθετήσεις του αυτές σε επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας –παρά το γεγονός ότι ο συνασπισμός που βρίσκεται στην εξουσία προσπαθεί να τον πείσει ότι και αυτό θα γίνει.

Η ειδική εκκαθάριση του ΔΟΛ…

…που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου από τη Grant Thornton και το δικηγορικό γραφείο Αγγελίδη, άφησε τον Σαββίδη τρίτο και καταϊδρωμένο, με μία προσφορά στα 11,6 εκατ. ευρώ, ενώ η «δίκαια τιμή» για τον Οργανισμό είχε υπολογισθεί στα τουλάχιστον 20 εκατομμύρια και όλοι οι ενδιαφερόμενοι είχαν “σηκώσει” από τις τράπεζες 25-30 εκατομμύρια, για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Ο κ. Σαββίδης δεν μπόρεσε να τα “σηκώσει” από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ειδοποίησε έγκαιρα την κυβέρνηση γι’ αυτή του την αδυναμία. Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπόδισε τις τράπεζες να διευκολύνουν τον κ. Σαββίδη, ήταν οι προειδοποιήσεις που φαίνεται να έλαβαν από παράγοντες της αμερικανικής τραπεζικής αγοράς, πως η υπέρ το δέον διευκόλυνση του κ. Σαββίδη θα τους δημιουργούσε προβλήματα στις συναλλαγές τους με την αμερικανική αγορά χρήματος.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.