«Πρέπει να ταξιδέψουμε για έναν υπέρηχο»: Η μάχη κατά της υπογεννητικότητας στις ακριτικές περιοχές

Η Χαρά Παπαμάρκου, μητέρα δύο παιδιών από την Κάσο και ο μαιευτήρας Στέφανος Χανδακάς μιλούν στο inside story για την προσπάθεια αύξησης των γεννήσεων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας που απειλούνται από εξαφάνιση του πληθυσμού τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Αριστερά η Χαρά Παπαμάρκου, κάτοικος της Κάσου, με τον πρωτότοκο γιο της. Δεξιά ο Δρ Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας και ιδρυτής της HOPEgenesis.

Τα περισσότερα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα παραθερίζοντας στην Κρήτη. «Ορμητήριο» της τετραμελούς οικογένειάς μου –των γονιών μου, εμένα και του αδερφού μου– ήταν οι Φίλιπποι, ένα μικρό ορεινό χωριό στο νότιο Ηράκλειο. Τα απογεύματα, αφού είχε «σπάσει» η πολλή ζέστη, οι γιαγιάδες και οι παππούδες έβγαιναν στα μικρά δρομάκια του χωριού, κουβαλώντας μαζί τους τις άβολες πλαστικές καρέκλες τους και λέγοντας τα κουτσομπολιά. Ξυστά ανάμεσα στους «γέρους» περνούσαμε εμείς, τα παιδιά της Αθήνας, που βλέπαμε τη μεγαλόνησο ως «το νησί που πάμε τα καλοκαίρια», παίζοντας κυνηγητό και κρυφτό, το οποίο απολαμβάναμε ιδιαίτερα όσο έπεφτε το σούρουπο και το σκοτάδι γινόταν πηχτό.

Από εκείνη την εποχή πέρασαν πολλά χρόνια. Ο προπάππους μου έφυγε, λίγο αργότερα ακολούθησε η προγιαγιά μου. Ήταν τα μόνα μέλη της οικογένειάς μας που είχαν παραμείνει στο χωριό. Έτσι το σπίτι μας ερήμωσε, καθώς όλοι οι απόγονοί τους εγκατέλειψαν τους Φιλίππους είτε για το Ηράκλειο, είτε για κάποια αθηναϊκή συνοικία, είτε για τα φτωχά προάστια της Νέας Υόρκης και του Σίδνεϊ. Το ίδιο μοτίβο ακολούθησαν πάνω-κάτω και οι υπόλοιπες οικογένειες, με αποτέλεσμα σήμερα στους δρόμους όπου παίζαμε να περπατούν μερικές δεκάδες κάτοικοι, 44 για την ακρίβεια, σύμφωνα και με την απογραφή του 2011. Τα σπίτια μας αράχνιασαν, οι σοβάδες τους έπεσαν. Το χωριό μας ερήμωσε και πάει.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.