Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-rosos.jpg
Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ στο γραφείο του με τη Μαρία Ψαρά.

“Ιός αντιρωσικής υστερίας”

Μιλάει στο inside story ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες.
Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ στο γραφείο του με τη Μαρία Ψαρά.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1976 από την πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης στην Αθήνα και στη συνέχεια υπηρέτησε αρκετά χρόνια ως πρέσβης στη Λευκωσία (1985-1992). Η κληρονομιά που του άφησε αυτή η εμπειρία είναι η γνώση της ελληνικής γλώσσας, την οποία μιλάει άπταιστα. Και παρότι αργότερα διατέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών και πλέον δεν βρίσκεται κοντά στα ελληνικά πράγματα, ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εδώ και περισσότερα από 12 χρόνια είναι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες. Στους διπλωματικούς κύκλους θεωρείται αξιοσέβαστος πρέσβης, με πολύχρονη εμπειρία στις ευρωρωσικές σχέσεις, αλλά και προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή.

Image
000_dv1190847.jpg
Ο πρέσβης Βλαντιμίρ Τσιζόφ με τον πρόεδρο Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Λαβρόφ, στην Αγία Πετρούπολη. [ALEXEI NIKOLSKY / RIA-NOVOSTI / AFP]

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο πρέσβης Τσιζόφ μιλάει για τον ρωσικό τουρισμό στην Ελλάδα και την πρόθεση Ρώσων να επενδύσουν στη χώρα –αν και χωρίς στοιχεία. Πρωτίστως όμως σχολιάζει τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, τονίζοντας ότι η Ρωσία στηρίζει την επίλυση της διαφοράς, αλλά θέλει εκτός ΝΑΤΟ τα Σκόπια. Έντονη είναι η αντίδρασή του όταν τον ρωτάμε για το θέμα του Κοσόβου και την ευρωπαϊκή προοπτική που του άνοιξε η Κομισιόν: χαρακτηρίζει δίγλωσση ή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη