Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
aharnon_babisaerakis_49_1.jpg
Γυναίκα περιμένει την παραγγελία της σε ένα ινδικό υπόγειο εστιατόριο στην αρχή της οδού Αχαρνών. [Μπάμπης Αεράκης]

Ένα Σαββατοκύριακο στη χώρα της οδού Αχαρνών

H οδός Αχαρνών επιτίθεται στις αισθήσεις με πολλούς τρόπους: τη μυρωδιά του παραδοσιακού γεωργιανού ψωμιού, του ήχους του γκόσπελ και των πιστών που παραμιλούν, τα χτυπητά χρώματα στις αφρικανικές φορεσιές, την υγρασία στο υπόγειο όπου προσεύχονται οι μουσουλμάνοι, τη γλύκα του γαλακτομπούρεκου της κυρίας Ζωής. Ένας ζωντανός δρόμος, στο κέντρο της Αθήνας.
Γυναίκα περιμένει την παραγγελία της σε ένα ινδικό υπόγειο εστιατόριο στην αρχή της οδού Αχαρνών. [Μπάμπης Αεράκης]

Σε μια εποχή που αρκετοί δρόμοι του κέντρου της Αθήνας έχουν χάσει τη ζωντάνια που είχαν μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η οδός Αχαρνών μπορεί να υπερηφανεύεται πως σφύζει από ζωή οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας. Είχαμε την ευκαιρία να την περπατήσουμε για δύο ημέρες, συμμετέχοντας στο βιωματικό σεμινάριο φωτορεπορτάζ της Μάρως Κουρή και του Orama Photography Studies. Ανακαλύψαμε έναν ολόκληρο κόσμο κυριολεκτικά, καθώς στον δρόμο κατοικούν άνθρωποι πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων.

Image
aharnon_nikitdoukiantzakis_02.jpg
Μπαμπάς σηκώνει στα χέρια τον γιο του έξω από το παραδοσιακό ανατολίτικο καφενείο του Αμίρ. [Νικήτας Δουκιαντζάκης]

«Για μας η χώρα μας είναι αυτή η οδός. Η οδός Αχαρνών». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Καρίμ, ο οποίος ξέκλεψε λίγα λεπτά από τη δουλειά του για να μας μιλήσει. Βρίσκεται στην Ελλάδα αρκετά χρόνια κι αυτήν την περίοδο είναι ιδιοκτήτης ενός παραδοσιακού ανατολίτικου καφέ. Εκείνο το Σάββατο είναι γεμάτο από πελάτες κυρίως αραβικής καταγωγής, οι οποίοι παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης και καπνίζουν τον ναργιλέ τους.

Ο δρόμος που δεν κοιμάται ποτέ

Σάββατο απόγευμα και όλα τα μαγαζιά της Αττικής είναι κλειστά. Όχι όμως στην οδό Αχαρνών, όπου ακόμη και το Σαββατοκύριακο τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. «Είναι κάτι το συνηθισμένο εδώ», μας λέει ο Καρίμ.

Image
aharnon_polcharami_06.jpg
Η συνάντηση δύο διαφορετικών γενεών σε ένα κρεοπωλείο-μανάβικο της οδού Αχαρνών. [Πολυτίμη Χαραμή]

Παρατηρώντας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη