Μια Ημέρα χωρίς Γυναίκες

Η Ημέρα της Γυναίκας συμπίπτει με την παγκόσμια απεργία «Ημέρα Χωρίς Γυναίκα». Γυναίκες σε όλον τον κόσμο θα φορέσουν κόκκινα και δεν θα ταΐσουν τα παιδιά τους, δεν θα μαγειρέψουν, ούτε θα πάνε στο γραφείο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Πολωνέζες στο δρόμο ενάντια στην απαγόρευση των αμβλώσεων. Αυτές ενέπνευσαν και την Παγκόσμια Απεργία των Γυναικών. [Przemyslaw Sroka, International Women’s Strike/Ρaro de Mujeres]

8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ένας θεσμός που υπάρχει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η ημέρα φέτος θα εορταστεί παράλληλα με την Παγκόσμια Aπεργία των Γυναικών, όταν γυναίκες από 49 χώρες, από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή έως την Ισλανδία και την Αλγερία, θα πάψουν να εργάζονται, είτε η εργασία αυτή αμείβεται είτε όχι. Είτε είναι διευθύντριες εταιρειών, είτε μαμάδες και γιαγιάδες στο σπίτι.

H ιδέα γεννήθηκε τον Οκτώβριο μετά από τις μαζικές κινητοποιήσεις στην Πολωνία για το δικαίωμα στην άμβλωση και στην Αργεντινή ενάντια στη βία κατά των γυναικών που γεννήθηκαν αυθόρμητα μετά από μια φρικτή δολοφονία. Την έναρξη ενός παγκόσμιου νεο-φεμινισμού σήμανε η πορεία γυναικών Women’s March της 21ης Ιανουαρίου 2017, την επομένη της ορκωμοσίας του νέου προέδρου. Στην πορεία αυτή, που γέννησε και το ομώνυμο κίνημα, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κατέβηκαν με ροζ σκουφιά στον δρόμο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον μάτσο-φασισμό του Τραμπ και να δηλώσουν αποφασισμένες να αντισταθούν στο μισογυνιστικό κύμα που αναπτερώθηκε με τη εκλογή του.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.