Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
ceikaposs.jpg

Περιμένοντας την αναπηρική σύνταξη

Εν έτει 2019, η διαδικασία για την απονομή μιας σύνταξης δεν θα έπρεπε να είναι μαραθώνιος. Η καταγγελία που παρουσιάζει σήμερα το inside story, όμως, δείχνει πως η αναμονή μπορεί να διαρκέσει έως και πολλούς μήνες, όταν ένα «Τμήμα Συντάξεων» σε ΙΚΑ της χώρας δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο.

«Δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει»: αυτή ήταν η απάντηση που έλαβε η Ζαχαρούλα Τσιλιβή, όταν λίγο μετά την έναρξη του νέου έτους επισκέφθηκε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αιγάλεω, προκειμένου να ρωτήσει για ακόμη μια φορά πότε επιτέλους θα λάμβανε την αναπηρική της σύνταξη και τα αναδρομικά που δικαιούνταν.

Η κυρία Τσιλιβή πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας κι έχει πιστοποιηθεί δύο φορές με ποσοστό αναπηρίας 85% από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Είναι άγαμη και δεν διαθέτει καμία άλλη μορφή εισοδήματος, εδώ και αρκετούς μήνες. Λαμβάνει μόνο το παραπληγικό της επίδομα, καθώς η καταβολή της προσωρινής αναπηρικής της σύνταξης έχει αδικαιολόγητα διακοπεί. Τι έχει συμβεί; Απλά το ελληνικό δημόσιο δεν λειτουργεί σωστά – μία πραγματικότητα που έχει γίνει ανησυχητικά οικεία.

Πιστοποιημένη αναπηρία, αλλά δίχως σύνταξη

Η κυρία Τσιλιβή είναι 58 ετών και συνταξιούχος του ΙΚΑ. Μέχρι τις 31 Αυγούστου 2018, όταν και έληγε η πρώτη απόφαση του ΚΕΠΑ, λάμβανε το παραπληγικό επίδομα καθώς και μια προσωρινή σύνταξη αναπηρίας έναντι, ύψους 411,87 ευρώ.

Παρότι όμως στην δεύτερη εξέτασή της από το ΚΕΠΑ επιβεβαιώθηκε το ποσοστό αναπηρίας 85%, από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως και σήμερα, και μολονότι έχει υποβάλλει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη