Περιμένοντας την αναπηρική σύνταξη

Εν έτει 2019, η διαδικασία για την απονομή μιας σύνταξης δεν θα έπρεπε να είναι μαραθώνιος. Η καταγγελία που παρουσιάζει σήμερα το inside story, όμως, δείχνει πως η αναμονή μπορεί να διαρκέσει έως και πολλούς μήνες, όταν ένα «Τμήμα Συντάξεων» σε ΙΚΑ της χώρας δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

«Δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει»: αυτή ήταν η απάντηση που έλαβε η Ζαχαρούλα Τσιλιβή, όταν λίγο μετά την έναρξη του νέου έτους επισκέφθηκε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αιγάλεω, προκειμένου να ρωτήσει για ακόμη μια φορά πότε επιτέλους θα λάμβανε την αναπηρική της σύνταξη και τα αναδρομικά που δικαιούνταν.

Η κυρία Τσιλιβή πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας κι έχει πιστοποιηθεί δύο φορές με ποσοστό αναπηρίας 85% από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Είναι άγαμη και δεν διαθέτει καμία άλλη μορφή εισοδήματος, εδώ και αρκετούς μήνες. Λαμβάνει μόνο το παραπληγικό της επίδομα, καθώς η καταβολή της προσωρινής αναπηρικής της σύνταξης έχει αδικαιολόγητα διακοπεί. Τι έχει συμβεί; Απλά το ελληνικό δημόσιο δεν λειτουργεί σωστά – μία πραγματικότητα που έχει γίνει ανησυχητικά οικεία.

Πιστοποιημένη αναπηρία, αλλά δίχως σύνταξη

Η κυρία Τσιλιβή είναι 58 ετών και συνταξιούχος του ΙΚΑ. Μέχρι τις 31 Αυγούστου 2018, όταν και έληγε η πρώτη απόφαση του ΚΕΠΑ, λάμβανε το παραπληγικό επίδομα καθώς και μια προσωρινή σύνταξη αναπηρίας έναντι, ύψους 411,87 ευρώ.

Παρότι όμως στην δεύτερη εξέτασή της από το ΚΕΠΑ επιβεβαιώθηκε το ποσοστό αναπηρίας 85%, από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως και σήμερα, και μολονότι έχει υποβάλλει αίτημα παράτασης της αναπηρικής της σύνταξης, λαμβάνει μόνο το παραπληγικό επίδομα. Η απόφαση του διευθυντή του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αιγάλεω για την απονομή της, οριστικής πλέον, σύνταξής της έχει εκδοθεί εδώ και έναν χρόνο, από τις 13 Φεβρουαρίου 2018, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.