Οι ιέρειες των Δελφών ήταν οι πρώτες σύμβουλοι πολιτικού κινδύνου στον κόσμο

Οι αρχαίοι Έλληνες εμπιστεύονταν τα πιο ζωτικά κι επείγοντα ερωτήματά τους στις αρχιέρειες του Απόλλωνα, τις «Πυθίες». Και όπως αποδεικνύεται καλά έκαναν, αφού οι επιδόσεις των Δελφών ήταν τέτοιες, που θα τις ζήλευαν πολλοί σύγχρονοι σύμβουλοι πολιτικής και επιχειρήσεων.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Λεπτομέρεια από καμπανόσχημο κρατήρα που απεικονίζει την ιέρεια των Δελφών πάνω από το τρίποδο. [British Museum/Wikipedia]

Το 480 π.Χ., οι πολίτες της Αθήνας αντιμετώπιζαν περισσότερα προβλήματα από όσα μπορούν να συλλάβουν τα σύγχρονα μυαλά μας. Ο Ξέρξης, ο φαινομενικά παντοδύναμος γιος του Δαρείου του Μεγάλου, είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του κάποιες ανολοκλήρωτες δουλειές. Μια δεκαετία νωρίτερα, κατά τη Μάχη του Μαραθώνα τον Αύγουστο του 490 π.Χ., το θαύμα είχε συμβεί: ο υποτιμημένος αθηναϊκός στρατός είχε καταφέρει να διώξει τον Δαρείο και την πανίσχυρη περσική ορδή του, σώζοντας την απειλούμενη πόλη-κράτος από βέβαιη καταστροφή. Τώρα ο Ξέρξης είχε εισβάλει ξανά στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει το έργο που είχε αρχίσει ο πατέρας του, έχοντας συγκεντρώσει έναν τεράστιο στρατό, που Ηρόδοτος (που συνήθως υπερβάλλει) υπολόγισε ότι αποτελούνταν από 5 εκατομμύρια άνδρες, αλλά –αν και οι σύγχρονοι μελετητές διαφωνούν για τους ακριβείς αριθμούς– είναι πιθανό να περιλάμβανε μια εντυπωσιακή δύναμη 360.000 ανθρώπων και μια γιγαντιαία αρμάδα 750 πλοίων. Αντιμετωπίζοντας έναν ανυπέρβλητο εχθρό και σχεδόν βέβαιη καταστροφή, η αθηναϊκή ηγεσία ζήτησε πιεσμένη τις υπηρεσίες του πρώτου συμβούλου πολιτικού κινδύνου στον κόσμο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.