Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
untitled-2.jpg
Η Χίλαρι Κλίντον μετά τη συνέντευξη Τύπου όπου αναγνώρισε την ήττα της. [JEWEL SAMAD / AFP]

Η Χίλαρι και οι Σαουδάραβες

Το σοκ του αμερικανικού εκλογικού αποτελέσματος είναι ακόμα ισχυρό και χιλιάδες λέξεις γράφονται για να το εξηγήσουν. Έφταιξε ο λαϊκισμός του Τραμπ, η έλλειψη αυθορμητισμού της Κλίντον, οι ζεστές σχέσεις της με την Wall Street; Το βέβαιο είναι ότι η Κλίντον ήταν μια φθαρμένη υποψήφια, με 30 χρόνια παρουσίας στη δημόσια ζωή, στη διάρκεια των οποίων έγιναν πολλά. Ένα από αυτά ήταν η σχέση που ανέπτυξε με τη Σαουδική Αραβία.
Η Χίλαρι Κλίντον μετά τη συνέντευξη Τύπου όπου αναγνώρισε την ήττα της. [JEWEL SAMAD / AFP]

Η σχέση των Κλίντον με τους Σαουδάραβες πάει αρκετά χρόνια πίσω. Ξεκινά με τον Μπιλ από τότε που, το 1989, ως κυβερνήτης του Άρκανσο, εξασφάλισε μια μεγάλη δωρεά για το πανεπιστήμιο της πολιτείας του από τον τότε πρίγκιπα Μπιν Φαϊζάλ. Ήταν η εποχή που ο Μπιλ ήταν απλά ένας πολλά υποσχόμενος κυβερνήτης, που δεν είχε ακόμα εκδηλώσει τις προθέσεις του για τον προεδρικό θώκο. Η δε Χίλαρι, επιτυχημένη δικηγόρος, περιοριζόταν πολιτικά στα καθήκοντά της ως πρώτη κυρία του Άρκανσο.

Ο Μπιλ και οι Σαουδάραβες

Αργότερα, ως πρόεδρος, το 1995 ο Κλίντον υπογράφει ειδική εντολή σύμφωνα με την οποία για την πώληση όπλων σε ξένες κυβερνήσεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από το υπουργείο Εξωτερικών και ενδεχόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να «περιορίζονται οι πωλήσεις όπλων που μπορεί να αποβούν αποσταθεροποιητικές ή απειλητικές για την ειρήνη και την ασφάλεια των περιοχών». Αυτό βέβαια δεν τον εμποδίζει να παρατείνει τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Σαουδική Αραβία σε στρατιωτικό επίπεδο, στη διάρκεια της θητείας του.

Το 1997 ιδρύεται το Ίδρυμα Ουίλιαμ Τζ. Κλίντον, με αρχικό στόχο να στεγάσει την προεδρική βιβλιοθήκη. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι, κάθε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη