Το ιδιωτικό κέρδος πρέπει να πάψει να παραγκωνίζει το δημόσιο καλό

Κοιτάξτε έξω από το παράθυρο για να δείτε: χωρίς ένα ζωντανό και σταθερό δημόσιο, η ζωή μπορεί γρήγορα να γίνει φτωχή, δυσάρεστη, βάναυση και σύντομη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Πυροσβέστες χειροκροτούν το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, τον Απρίλιο του 2020. [Johannes Eisele/AFP]

Ο Άνταμ Σμιθ είχε μια κομψή ιδέα όταν αντιμετώπιζε τη διαβόητη δυσκολία που έχουν οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να είναι έξυπνοι, αποτελεσματικοί και ηθικοί. Στο The Wealth of Nations (1776) υποστήριξε ότι ο αρτοποιός ψήνει ψωμί όχι από καλοσύνη, αλλά από προσωπικό συμφέρον. Χωρίς αμφιβολία, μπορούν να προκύψουν δημόσια οφέλη όταν οι άνθρωποι επιδιώκουν αυτό που έρχεται πιο εύκολα: το προσωπικό συμφέρον.

Κι όμως: η λογική του ιδιωτικού συμφέροντος –η ιδέα ότι πρέπει απλώς να «αφήσουμε την αγορά να το τακτοποιήσει»– έχει σοβαρούς περιορισμούς. Ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έλλειψη αποτελεσματικής πολιτικής για την υγεία και την κοινωνία κατά την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού (COVID-19) έχει φέρει τις αντιφάσεις αυτές στο προσκήνιο.

Τι εκτιμάμε τελικά;

Σε όλον τον κόσμο, η ελεύθερη αγορά ανταμείβει τον ανταγωνισμό, τη σωστή τοποθέτηση και τον παραγκωνισμό των άλλων, σε τέτοιο βαθμό που αυτά έχουν γίνει τα πιο επιθυμητά προσόντα που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι. Η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη κι η μέριμνα για το δημόσιο καλό ανατίθενται στην οικογένεια, στους οίκους λατρείας ή στον ακτιβισμό. Εν τω μεταξύ, η αγορά και το ιδιωτικό κέρδος δεν λαμβάνουν υπόψη την κοινωνική σταθερότητα, την υγεία ή την ευτυχία. Ως αποτέλεσμα, από το Κέιπ Τάουν μέχρι την Ουάσινγκτον, το σύστημα της αγοράς έχει εξαντλήσει και καταστρέψει τη δημόσια σφαίρα –δημόσια υγεία, δημόσια εκπαίδευση, πρόσβαση του κοινού σε ένα υγιές περιβάλλον– υπέρ του ιδιωτικού κέρδους.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.