Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
untitled-1.jpg
Ο 27χρονος Σύρος πρόσφυγας Ibrahim al-Hussein με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο στις 26 Απριλίου, όταν η Λαμπαδηδρομία πέρασε από τον Ελαιώνα. [LOUISA GOULIAMAKI/AFP]

Ένας πρόσφυγας από την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς

Έμαθε να κολυμπάει στον Ευφράτη. Έχασε το πόδι του από βομβαρδισμό. Βρήκε στην Ελλάδα μία δεύτερη πατρίδα και έναν χώρο να προπονηθεί και τώρα εκπροσωπεί τους πρόσφυγες στην Παραολυμπιάδα του Ρίο. Η συγκλονιστική ιστορία του Ιμπραήμ αλ-Χουσεΐν.
Ο 27χρονος Σύρος πρόσφυγας Ibrahim al-Hussein με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο στις 26 Απριλίου, όταν η Λαμπαδηδρομία πέρασε από τον Ελαιώνα. [LOUISA GOULIAMAKI/AFP]

«Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα συμμετείχα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν βρισκόμουν ανάμεσα σε χαλάσματα έχοντας καρφωμένα τα μάτια μου στο διαμελισμένο μου πόδι».

Με αυτά τα λόγια συνοψίζει τα δύο άκρα της ζωής του ο Ιμπραήμ αλ-Χουσεΐν, ο πρόσφυγας από τη Συρία που μαζί με τον Σαχράντ Νασάζπουρ από το Ιράκ θα εκπροσωπήσουν την Ανεξάρτητη Παραολυμπιακή Ομάδα στους προσεχείς αγώνες του Ρίο. Η περιπετειώδης πορεία του αθλητή από τη Συρία είναι πιο εντυπωσιακή κι από σενάριο του Χόλιγουντ.

Από τον Ευφράτη στις πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων

Λίγα 24ωρα προτού αποχωρήσει για το Ρίο και τη συμμετοχή του στις κατηγορίες κολύμβησης 50 και 100 μέτρα ελεύθερο, συναντηθήκαμε με τον Χουσεΐν σε κάποιον παράδρομο της πλατείας Βικτωρίας. Καθίσαμε σε ένα στέκι όπου συχνάζουν πρόσφυγες κι εκεί μου διηγήθηκε όχι την ιστορία ενός παιδιού που ξεκινά από τις φτωχές συνοικίες του Μπρούκλιν και φτάνει στα γήπεδα του NBA, αλλά την ιστορία ενός Σύρου πρόσφυγα που εγκαταλείπει τις όχθες του Ευφράτη στη Μέση Ανατολή και φτάνει να πραγματοποιήσει ένα όνειρο ζωής: να πάρει μέρος στην κορυφαία διοργάνωση που μπορεί να συμμετάσχει αθλητής.

«Γεννήθηκα στη Συρία στις 23 Αυγούστου 1988 και μεγάλωσα στη μικρή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη