Η δίκη για μαζικούς βιασμούς που συγκλόνισε τη Γαλλία είναι πιθανό να επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τη σεξουαλική βία και για το ποιος την υφίσταται.
Η Ζιζέλ Πελικό, 72 ετών, κατέθεσε για την επανειλημμένη, μακροχρόνια σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε από τον πρώην σύζυγό της. Ο Ντομινίκ Πελικό, που καταδικάστηκε τελικά σε 20 χρόνια φυλάκισης, είχε παραδεχτεί τον Νοέμβριο του 2020 ότι νάρκωνε την τότε σύζυγό του επί σχεδόν μια δεκαετία και στρατολόγησε δεκάδες άλλους άνδρες για να τη βιάσουν. Πέραν του πρώην συζύγου της Πελικό δικάστηκαν άλλοι 50 άνδρες και καταδικάστηκαν όλοι, με ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από τέσσερα έως 18 έτη.
Η Ζιζέλ Πελικό αποφάσισε να παραιτηθεί από το δικαίωμά της στην ανωνυμία, το οποίο απολαμβάνουν τα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων στη Γαλλία. Με τον τρόπο αυτό, άνοιξε την πόρτα σε μια σκληρή συζήτηση για τον βιασμό στις σχέσεις και τους γάμους. Όπως δείχνει αυτή η υπόθεση, η πραγματικότητα της σεξουαλικής βίας μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από αυτό που οι άνθρωποι θεωρούν «τυπικό».
Η στερεότυπη εικόνα του βιασμού (και άλλων σεξουαλικών αδικημάτων γενικότερα) περιλαμβάνει ένα νεαρό, ελκυστικό, θηλυκό θύμα που είναι μόνο του όταν δέχεται