Η βίαιη νύχτα του ΑΠΘ

Στις 26 Νοεμβρίου, μια φοιτητική ομάδα μαζεύτηκε στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. για να παίξει «Πέφτει η Νύχτα στο Παλέρμο». Λίγες ώρες αργότερα, τα μέλη της φυγαδεύτηκαν χτυπημένα και ταπεινωμένα από κουκουλοφόρους. Η –πιθανότερη– αιτία της επίθεσης θα αποκαλυπτόταν τις επόμενες ημέρες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
25
'
Φωτογραφία αρχείου της –υπό κατάληψη τότε– πρυτανείας του ΑΠΘ το βράδυ. [Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi]

Είναι απόγευμα Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου. Μια ολιγομελής παρέα φοιτητών συγκεντρώνεται σε ένα από τα πολλά καφέ πέριξ των πανεπιστημίων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μιλά για διάφορα, όμως κάτι φαίνεται να την απασχολεί. Κανείς δεν παίρνει πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα. Καλύτερα ας μιλάνε για τα υπόλοιπα.

(ΠΡΟΣΟΧΗ: Το άρθρο περιλαμβάνει περιγραφές σκηνών βίας, που ίσως ενοχλήσουν κάποιους αναγνώστες.)

Κανονικά, τέτοια ώρα τα παιδιά θα ήταν πολύ περισσότερα και θα μαζεύονταν σιγά-σιγά στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) του ΑΠΘ. Είναι μέλη μιας φοιτητικής ομάδας επιτραπέζιων παιχνιδιών. Θα βρίσκονταν με συμφοιτητές τους για να παίξουν ένα παιχνίδι με κάρτες, το «Πέφτει η Νύχτα στο Παλέρμο», όπως έκαναν κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Όπως έκαναν και την προηγούμενη Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου.

Ήδη από τις προηγούμενες μέρες έχει κυκλοφορήσει σε κάποια ΜΜΕ μια επώνυμη καταγγελία, υπογεγραμμένη από τρία μέλη της ομάδας. Η καταγγελία κάνει λόγο για επίθεση στην ομάδα από περίπου τριάντα άτομα με κουκούλες την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου. Η ταυτότητα των κουκουλοφόρων παραμένει άγνωστη. Πάντως, αφορμή για την επίθεση μάλλον στάθηκε ένα «περιστατικό με πυροσβεστήρα» στο κατειλημμένο Στέκι του Φυσικού, που έγινε μερικές μέρες πριν, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ένα μέλος ξυλοκοπήθηκε βαριά. Αρκετά άλλα δέχτηκαν επίσης σωματική βία. Τα περισσότερα ανακρίθηκαν με αυταρχισμό για το αν ήταν παρόντα στον ίδιο χώρο την προηγούμενη Τρίτη. Τελικά, τα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα από πλαϊνή είσοδο της Σχολής, με απειλές να μην ξαναπατήσουν στο πανεπιστήμιο. Το μέλος που ξυλοκοπήθηκε είναι καλά στην υγεία του.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.