Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
central000_96h6up.jpg
Πωλητής συναλλάγματος μετράει δολάρια ΗΠΑ στο Ταχτάκαλε στην Κωνσταντινούπολη, στις 22 Μαρτίου 2021. [Ozan Kose/AFP]

Η τουρκική οικονομία καταρρέει (και μαζί της ο Έρντογαν)

Θα σου το πουν ακόμη και ένθερμοι υποστηρικτές του Ταγίπ Έρντογαν: το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης, οι δείκτες είναι αμείλικτοι.
Πωλητής συναλλάγματος μετράει δολάρια ΗΠΑ στο Ταχτάκαλε στην Κωνσταντινούπολη, στις 22 Μαρτίου 2021. [Ozan Kose/AFP]

Στη διάρκεια του 2021, η τουρκική λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολλαρίου. Ο πληθωρισμός έφτασε –επισήμως– στο 36% τον Δεκέμβριο. Το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 44%, κάνοντας το κρέας, το ψάρι και τα φρούτα απρόσιτα στους φτωχότερους. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου επίσης αυξήθηκε σημαντικά, δυσκολεύοντας ιδιαίτερα τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Τον Δεκέμβριο κυκλοφόρησαν ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα εικόνες από σουπερμάρκετ, όπου τιμές βασικών προϊόντων άλλαζαν από την μία μέρα στην άλλη. Οι ουρές στα σημεία διανομής φθηνού, επιδοτούμενου άρτου, που έχει οργανώσει η κυβέρνηση, επίσης έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Το ίδιο και εκείνες των Βουλγάρων που «επέδραμαν» στην Αδριανούπολη και άλλες παραμεθόριες πόλεις, αδειάζοντας τα σουπερμάρκετ. Ο καταποντισμός της ισοτιμίας της λίρας κάνει τις τιμές να μοιάζουν πολύ χαμηλές, για όποιον πληρώνεται σε ευρώ. Οι εικόνες δημιούργησαν έντονη ανησυχία στον πληθυσμό περί επικείμενης οικονομικής κατάρρευσης – ανησυχία η οποία δεν έχει παρέλθει.

Έρντογαν κατά πάντων: «ερντογανομικά»

Καθόλου δεν καθησυχάζει τους Τούρκους πολίτες, αλλά και τους ξένους επενδυτές, η παράλογη και αλλοπρόσαλλη στάση του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη