Η Μονόπολη φτιάχτηκε για να αναδείξει τα κακά του καπιταλισμού

Αν η εφευρέτρια του παιχνιδιού Ελίζαμπεθ Μάγκι μάθαινε πόσο δημοφιλής είναι σήμερα η παραλλαγμένη εκδοχή της Μονόπολης, θα έστελνε τον εαυτό της απευθείας στη φυλακή.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'

«Αγοράστε γη – δεν τη φτιάχνουν πια», είχε πει ο Μαρκ Τουέιν. Είναι μια ρήση που σίγουρα εξυπηρετεί όταν παίζεις Μονόπολη, το κορυφαίο σε πωλήσεις επιτραπέζιο που δίδαξε σε γενιές παιδιών να αγοράζουν ακίνητα, να στοιβάζουν πάνω τους ξενοδοχεία και να χρεώνουν τους συμπαίκτες τους για το προνόμιο της κατά λάθος προσγείωσης πάνω σε αυτά.

Η ελάχιστα γνωστή εφευρέτρια του παιχνιδιού, Ελίζαμπεθ Μάγκι, αναμφίβολα θα πήγαινε από μόνη της απευθείας στη φυλακή, εάν μάθαινε πόσο επιδραστική είναι η παραλλαγμένη (διαστρεβλωμένη, θα λέγαμε) εκδοχή του παιχνιδιού της που παίζεται σήμερα. Γιατί; Επειδή ενθαρρύνει τους παίκτες να τιμούν τις ακριβώς τις αντίθετες αξίες από εκείνες που η ίδια σκόπευε να προασπιστεί.

Γεννημένη το 1866, η Μάγκι ήταν μια ειλικρινής επαναστάτρια ενάντια στους κανόνες και την πολιτική της εποχής της. Ήταν άγαμη στα 40 της, ανεξάρτητη και περήφανη γι 'αυτό, και το υπογράμμισε με ένα διαφημιστικό τέχνασμα. Έβαλε μια αγγελία στην εφημερίδα, στην οποία προσφέρθηκε ως «νεαρή Αμερικανή σκλάβα» προς πώληση στον υψηλότερο πλειοδότη. Ο στόχος της, είπε στους σοκαρισμένους αναγνώστες, ήταν να τονίσει την κατώτερη θέση των γυναικών στην κοινωνία. «Δεν είμαστε μηχανές», είπε. «Τα κορίτσια έχουν μυαλά, επιθυμίες, ελπίδες και φιλοδοξίες».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.