Η Μεγάλη Πορεία της Ουκρανίας προς την Ευρώπη

Μπορεί ο πόλεμος να αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Σαρλ Μισέλ σφίγγουν τα χέρια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 9 Φεβρουαρίου 2023. [Kenzo Tribouillard/AFP]

Πόσο απέχει η Ουκρανία από την Ευρώπη;

Ελάχιστα, αλλά και πάρα πολύ, μοιάζει να είναι η απάντηση. Από την κωμόπολη του Πεζέμισιλ (Przemyśl) στην νοτιοανατολική Πολωνία, όπου επιβιβαστήκαμε στο τρένο για το Κίεβο συνοδεύοντας το Κολέγιο των ευρωπαίων Επιτρόπων, ως τα ουκρανικά σύνορα, η απόσταση είναι μόλις 13 χιλιόμετρα. Με το που το τρένο διέσχισε αυτή τη διαχωριστική γραμμή, ωστόσο, που τόσες φορές έχει μετακινηθεί τους προηγούμενους αιώνες, συμπεριλαμβανομένου του 20ού, είχαμε ήδη βρεθεί σε έναν άλλο κόσμο: στο πεδίο του πολέμου.

Η πολεμική εγρήγορση ήταν ήδη αισθητή στο πολωνικό αεροδρόμιο του Ζεσούφ (Rzeszów), όπου προσγειωθήκαμε από τις Βρυξέλλες. Η μικρομεσαία αυτή πόλη, με πληθυσμό περίπου 200.000 άτομα, έχει μετατραπεί στον κεντρικό κόμβο της παροχής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Η στρατιωτικοποίηση του μέχρι πρότινος ράθυμου αεροδρομίου της ήταν εμφανής. Μεταξύ άλλων, λειτουργεί πλέον ως αμερικανική βάση. Τον περασμένο Μάρτιο, στην επίσκεψή του στην Ευρώπη, προσγειώθηκε εκεί ο Τζο Μπάιντεν. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι επιβιβάστηκε εκεί σε ένα Boeing της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ για την επίσκεψή του στη Ουάσιγκτον.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.