Η μεγάλη νοθεία του μελιού: Πόσο αγνό είναι το μέλι που τρώμε;

Είναι μια υπερτροφή που συνοδεύει διαχρονικά τον άνθρωπο. Κι όμως, σήμερα αρκετοί από τους χιλιάδες τόνους μελιού που κατακλύζουν την παγκόσμια (και την ελληνική) αγορά δεν είναι ακριβώς μέλι: Νερωμένο ή ζαχαρωμένο, τεχνητό ή αναμεμειγμένο, νοθευμένο ή με πλαστά συνοδευτικά, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς διατροφικού σκανδάλου που έχει απασχολήσει ελάχιστα την κοινή γνώμη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'

Η κατανάλωση μελιού αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς σε όλον τον δυτικό κόσμο, αλλά η ντόπια παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση. Ειδικά στην Ευρώπη, η ζήτηση υπερβαίνει την παραγωγή των κρατών κατά 50-60% σε ετήσια βάση, με πρόδηλη συνέπεια την αναγκαιότητα εισαγωγής μελιού από τρίτες χώρες. Βασικότερος εξαγωγέας είναι η Κίνα, που παρά την παγκόσμια κρίση και τη μείωση των μελισσοσμηνών, αυξάνει σταθερά την παραγωγή της. Την τελευταία δεκαπενταετία παράγει 90% περισσότερο μέλι, όταν οι κυψέλες έχουν αυξηθεί μόλις κατά 20%.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.