Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
NIOC

Η μακριά σκιά των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν

Ένα ελληνικό δικαστήριο έκρινε πρόσφατα ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν μπορεί να στερούνται νομιμότητας στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν τις κάνει λιγότερο ισχυρές, αφού η περιφρόνησή τους μπορεί να οδηγήσει σε αντίμετρα των ΗΠΑ.

Με πρόσφατη απόφασή του (αρ. 585/2024), το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε αίτηση της εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Crescent Gas Corporation Ltd να επισπεύσει κατάσχεση εις χείρας τρίτων –συγκεκριμένα των Ελληνικών Πετρελαίων– χρέους που της οφειλόταν από την κρατική ιρανική εταιρεία πετρελαίων Nioc (National Iranian Oil Company) και της είχε επιδικασθεί από βρετανικό διαιτητικό δικαστήριο. Ως αιτία για την απόρριψη, το δικαστήριο επικαλέστηκε τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον χωρών, εταιρειών ή προσώπων που έχουν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν. Το σκεπτικό του ήταν ότι, παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις είναι παράνομες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από τα δικαστήρια, καθώς οι συνέπειές τους είναι βαρύτατες. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

H εταιρεία των Εμιράτων (με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους) και η εταιρεία του Ιράν είχαν συνάψει το 2001 συμβόλαιο για την αγορά περσικού φυσικού αερίου. H Nioc είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή στον κόσμο μετά τη σαουδαραβική Aramco και εκμεταλλεύεται τα μεγαλύτερα πεδία εξόρυξης φυσικού αερίου μετά την Gazprom.

Σύμφωνα με τους Εμιρατινούς, η ιρανική εταιρεία δεν τίμησε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη