Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cevirus2.jpg

Η γραμμή που συνδέει το ελληνικό δημόσιο με την Intellexa

Ξετυλίγουμε το νήμα νομικών και φυσικών προσώπων που συνδέουν δια της τεθλασμένης το ελληνικό Δημόσιο με την εταιρεία Intellexa, η οποία εμπορεύεται το spyware Predator και είναι εγκατεστημένη (και) στην Ελλάδα.

«Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης. Κατά συνέπεια, η ελληνική Κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού», ανέφερε την Παρασκευή σε ανάρτησή του στο facebook ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας έκθεση της ομάδας ανάλυσης απειλών της Google, που έκανε λόγο για χρήση του λογισμικού κατασκοπίας Predator στην Ελλάδα με την υποστήριξη της κυβέρνησης.

Στην πορεία η Google –πιθανά μετά από διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς– ανασκεύασε την πρώτη εκτίμησή της. Αρχικά έγραφε πως «[...] εκτιμούμε ότι οι κυβερνητικά υποστηριζόμενοι φορείς που αγοράζουν αυτά τα exploits βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία». Η τωρινή διατύπωση είναι ελαφρώς πιο ήπια και αναφέρει ότι πιθανόν κυβερνητικά υποστηριζόμενοι φορείς που αγοράζουν αυτά τα exploits να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (και τις άλλες χώρες).

Κατά τον κυβερνητικό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη