Η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των MME: Να κρατήσουμε μικρό καλάθι;

Ποια είναι η σημασία της ρύθμισης που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελευθερία του Τύπου και πώς μπορεί να επηρεάσει το ελληνικό μιντιακό τοπίο;
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα και ο επίτροπος για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν, δίνουν συνέντευξη Τύπου για την Πράξη για την Ελευθερία των ΜΜΕ, στις 15/9/22. [Kenzo Tribouillard/AFP]

H πολυφωνία και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης καλύπτεται από τις νομοθεσίες των κρατών-μελών της ΕΕ, όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν περιφρουρείται αποτελεσματικά.

Έτσι, ενώ τα κράτη-μέλη οφείλουν να σέβονται τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μηχανισμών συμμόρφωσης είναι ανεπαρκής – όπως για παράδειγμα η (μη) εφαρμογή του άρθρου 7 των Συνθηκών της ΕΕ για την τήρηση του κράτους δικαίου από την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ελευθερία και ο πλουραλισμός των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης απειλούνται όσο ποτέ. Η ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου στην ΕΕ καταδεικνύει ότι η ελευθερία του τύπου μειώνεται σε όλη την Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα παραμένει –για δεύτερη συνεχή χρονιά– στην τελευταία θέση (107) στην ΕΕ στην κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.