Η αντίσταση στον εμβολιασμό έχει τις ρίζες της στις αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας

Όπως διαπιστώνει η διάσημη μελέτη Dunedin του πανεπιστημίου Otago της Νέας Ζηλανδίας, τα παιδικά τραύματα μπορεί να προκαλέσουν δυσπιστία προς τις αρχές και την αίσθηση ότι κανείς είναι μόνος του στα δύσκολα – όπως στην πανδημία Covid-19.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Μανζούλι, Κίνα, 15 Μαρτίου 2022. [STR/AFP]

Οι περισσότεροι άνθρωποι χαιρέτισαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν ενάντια στην Covid-19, αλλά μια –όχι αμελητέα– μειοψηφία δεν το έκανε. Οι άνθρωποι που αντιστέκονται στον εμβολιασμό τείνουν να έχουν ισχυρές απόψεις και να απορρίπτουν δυναμικά τις συστάσεις της συμβατικής ιατρικής ή τις συστάσεις δημόσιας υγείας. Αυτό προκαλεί αμηχανία σε πολλούς και το θέμα έχει ανάψει φωτιές σε αρκετές χώρες.

Έχει οδηγήσει σε τεταμένες σχέσεις, ακόμη και μέσα σε οικογένειες, και σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο έχει απειλήσει την κοινωνική συνοχή. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα: από πού πηγάζουν αυτά τα έντονα, συχνά ενστικτώδη αντιεμβολιαστικά αισθήματα; Ως ερευνητές της πορείας ζωής γνωρίζουμε ότι πολλές ενήλικες στάσεις, χαρακτηριστικά και συμπεριφορές έχουν τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία. Αυτή η διαπίστωση μάς ώθησε να διερευνήσουμε την αντίσταση στα εμβόλια μεταξύ των μελών της μακροχρόνιας μελέτης Dunedin, η οποία συμπληρώνει 50 χρόνια αυτόν τον μήνα.

Συγκεκριμένα, ρωτήσαμε τα μέλη της μελέτης σχετικά με τις προθέσεις τους να εμβολιαστούν μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2021 – λίγο πριν να ξεκινήσει η εθνική καμπάνια εμβολιασμού στη Νέα Ζηλανδία τον Αύγουστο του 2021. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι αντιεμβολιαστικές απόψεις πηγάζουν από τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.