Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κατηγορία:
Κείμενο:
posscestadio.jpg
Το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας.

Πέρα από τον μύθο: Η άλλη όψη των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας

«Όπως την ημέρα δεν υπάρχει στον ουρανό άστρο θερμότερο και φωτεινότερο από τον ήλιο, δεν υπάρχει αγώνας πιο μεγάλος από αυτόν της Ολυμπίας», είπε ο Πίνδαρος στον πρώτο «Ολυμπιόνικο». Ωστόσο ήδη από τότε συνυπήρχαν το ήθος, η ευγένεια και τα υψηλά ιδανικά με τη ματαιοδοξία, την απληστία και τον φθόνο.
Το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας.

«Πηγαίνοντας κανείς προς το Στάδιο και ακολουθώντας το δρόμο προς το Μητρώο, έχει στα αριστερά του, στα ριζά του Κρόνιου λόφου ένα λίθινο κρηπίδωμα με σκαλοπάτια. Σε αυτό έχουν ανατεθεί χάλκινα αγάλματα του Διός. Αυτά έγιναν με χρήματα των προστίμων, τα οποία επιβλήθηκαν στους αθλητές, που δεν σεβάστηκαν τους κανονισμούς των αγώνων και ονομάζονται από τους ντόπιους Ζάνες». (Παυσανίας V,21, 2-3)

Image
a_3.jpeg
Βάθρα αγαλμάτων μπροστά στην είσοδο στο Στάδιο, στα οποία ήταν στημένα τα αγάλματα του Διός, οι Ζάνες.

Κατά την επίσκεψή του στην Ολυμπία τον 2ο μ.Χ. αιώνα ο διάσημος περιηγητής της αρχαιότητας Παυσανίας, ανάμεσα σε όσα θαυμαστά βλέπει, που διατηρούνται μάλιστα ως την εποχή του, δίνει και μία πληροφορία για την ποινή, που επιφυλασσόταν στους παραβάτες των αγώνων: Ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο ώστε μέρος του να διατεθεί στον αδικημένο ανταγωνιστή (εφ΄όσον υπήρχε) ενώ το μεγαλύτερο αποδιδόταν στο ιερό, προκειμένου να κατασκευαστούν οι Ζάνες (πληθυντικός του Ζευς). Κυρίως όμως η ηθική τιμωρία ήταν η σημαντικότερη, αφού αθλητές ή και πόλεις διαπομπεύονταν έτσι εις τους αιώνας… Δωροδοκία και χρηματισμός, παράνομες πολιτογραφήσεις αθλητών, εξαπατήσεις κάθε είδους, αντιαθλητική συμπεριφορά εν γένει, πολιτική εκμετάλλευση της νίκης αλλά και πολεμικές συγκρούσεις για τον έλεγχο των αγώνων και πλήθος

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη