Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
ceelecti0on5894921.jpg
Εκλογικό τμήμα στην Ηλεία, 25/6/23. [Γιάννης Σπυρούνης/ilialive.gr/Eurokinissi]

Η αφύπνιση του ρεύματος της ακροδεξιάς και άλλα εκλογικά φαινόμενα

Ο Παναγιώτης Κουστένης αναλύει την εκλογική γεωγραφία της τελευταίας αναμέτρησης και εξηγεί τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων που ξάφνιασε τους αναλυτές.
Εκλογικό τμήμα στην Ηλεία, 25/6/23. [Γιάννης Σπυρούνης/ilialive.gr/Eurokinissi]

Κοιτάζοντας τον χάρτη των αποτελεσμάτων μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς οδηγηθήκαμε στο να βαφτεί όλος μπλε –εκτός της Ροδόπης– λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι επί δεκαετίες είχαμε νησιά και νομούς που βάφονταν παραδοσιακά κόκκινοι ή πράσινοι. Ξεψαχνίζοντας λίγο περισσότερο τα εκλογικά αποτελέσματα στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, συναντάμε ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το ποιες ήταν εκείνες οι περιοχές στις οποίες οι πρωτοεμφανιζόμενοι Σπαρτιάτες ή η Νίκη έφτασαν ψηλά.

Με τον διδάκτορα πολιτικής επιστήμης και εκλογικό αναλυτή Παναγιώτη Κουστένη είχαμε μια διαφωτιστική συνέντευξη, μέσα από την οποία γίνεται πιο καθαρή η μεγάλη εικόνα και όλα όσα οδήγησαν στα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των εκλογών.

 

IS: Oι αναλυτές περιμένατε τα αποτελέσματα που είδαμε;

Παναγιώτης Κουστένης: Ως προς τη γενική εικόνα, το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου είχε σχεδόν προκαθοριστεί από εκείνο της αναμέτρησης του Μαΐου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς μεταξύ των βασικών κομμάτων, με κυριότερο ερώτημα να παραμένει πόσα μικρά κόμματα θα επιτύγχαναν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο – με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις μάλιστα να αφήνουν ανοιχτά όλα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη