Χρυσά διαβατήρια

Η Κύπρος επανεξέτασε τριάντα άτομα από εκείνα που είχαν πάρει διαβατήρια και φαίνεται ότι επτά από αυτά, μεταξύ των οποίων και ο «Μαλαισιανός επενδυτής» Τζο Λόου, δεν πληρούσαν τα κριτήρια του προγράμματος χορήγησης υπηκοότητας. Πώς όμως έφτασαν τα πράγματα μέχρι εδώ και ποιος γνώριζε τι;
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Έλεγχος διαβατηρίων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας. [Iakovos Hatzistavrou/AFP]

O Μιρ Ραχμάν Ραχμάνι ήταν πρόεδρος της Βουλής του Αφγανιστάν. Ο Ναντέρ Σ. ήταν πλαστικός χειρουργός στον Λίβανο, αλλά είχε κάποιες εκκρεμότητες με τη λιβανέζικη δικαιοσύνη. Η Γκιουλνάρα Κερίμοβα ήταν κόρη του προέδρου του Ουζμπεκιστάν. Η οικογένεια Αλ Τζουφάλι είχε ένα μεγάλο μερίδιο στην Ηλεκτρική Εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας. Αυτοί είναι μερικοί από τους ανθρώπους που ζήτησαν και έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα μέχρι τον Φλεβάρη του 2018, με το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως το τέλος του 2019, δηλαδή πριν τον κορονοϊό, η Κύπρος είχε εισπράξει 8,8 δισ. δολάρια από το πρόγραμμα πώλησης υπηκοοτήτων, που οδήγησε στο γνωστό φιάσκο με το ρεπορτάζ του Al Jazeera. Το πρόγραμμα είχε αρχίσει να τρέχει από το 2013, συνέπεσε δηλαδή με το κυπριακό μνημόνιο και την χρεοκοπία των κυπριακών τραπεζών. Το 2019, μετά από έντονη πίεση της ΕΕ (η επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο το καθεστώς της πώλησης διαβατηρίων) η Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα τροποποιούσε το μέχρι τότε ισχύον καθεστώς, που έδινε το δικαίωμα σε όποιον αγόραζε ακίνητη ιδιοκτησία αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ να ζητήσει και να πάρει την κυπριακή υπηκοότητα, ανεξάρτητα αν είχε βεβαρυμένο ποινικό μητρώο ή αν ήταν πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο (Politically Exposed Person-PEP). Όταν άρχισε η αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την κυβέρνηση της Κύπρου για την πώληση διαβατηρίων, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε τον τότε Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, ότι δεν είχε αντιπαρατεθεί σθεναρά με τα μέλη της Επιτροπής που προωθούσαν το θέμα, αν και η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία ήταν συντριπτικά για τις πρακτικές που ακολουθούσε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.