
Χρήστος Σαρτζετάκης: Η πιο ταραχώδης εκλογή ΠτΔ στη Μεταπολίτευση (Μέρος Β’)
Στις 9 Μαρτίου 1985, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου θα ανακοίνωνε το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη ως προτεινόμενου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσα σε θύελλα επευφημιών.
![Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποχωρεί από το Προεδρικό Μέγαρο στις 13 Μαρτίου 1985. [φωτό: Δ. Αργυρόπουλος]](/sites/default/files/styles/image_ckeditor_portrait_xs/public/2025-01/foto-10.jpeg?itok=_K3Bu655)
Την Κυριακή 10 Μαρτίου ο μέχρι τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής υπέβαλε την παραίτησή του από το υπόλοιπο της θητείας του. «[…] Εν όψει των διαγραφομένων εξελίξεων, στις οποίες δεν δύναμαι να συμπράττω, από σήμερα παύω να ασκώ τα καθήκοντά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας» υπογράμμιζε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αναπλήρωνε προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, Γ. Αλευράς.
Ήταν μια εξέλιξη που οδήγησε στον δεύτερο και πλέον ταραχώδη κύκλο της προεδρικής εκλογής του 1985.
Η παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή πριν από τη λήξη της θητείας του, στις 10 Μαρτίου (εγκατέλειψε το Προεδρικό Μέγαρο στις 13 Μαρτίου) και η προσωρινή –μέχρι την εκλογή νέου ΠτΔ– αναπλήρωσή του από τον πρόεδρο της Βουλής, προκάλεσαν πονοκεφάλους στην κυβερνητική πλειοψηφία. Σειρά συνταγματολόγων, όπως ο Αριστόβουλος Μάνεσης, ο Αντώνης Μανιτάκης και ο Δημήτρης Τσάτσος, αμφισβήτησαν το δικαίωμα του Αλευρά