Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cenathanlaw000_1tq4ri.jpg
Ο Νέιθαν Λο μιλά σε δημοσιογράφους στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο του 2020. [Anthony Wallace/AFP]

Νέιθαν Λο: «Ο σκοπός του Πεκίνου είναι να ζούμε μέσα στον φόβο»

Στο Χονγκ Κονγκ η δημοκρατία ψυχορραγεί. Ένας από τους γνωστότερους ακτιβιστές του κινήματος για τη δημοκρατία, αυτοεξόριστος σήμερα στο Λονδίνο, μιλάει στο inside story για τον διαβόητο νέο νόμο εθνικής ασφάλειας, που απειλεί να ενταφιάσει τις ατομικές ελευθερίες και να εγκαθιδρύσει καθεστώς φόβου.
Ο Νέιθαν Λο μιλά σε δημοσιογράφους στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο του 2020. [Anthony Wallace/AFP]

Έχουμε συμφωνήσει να μιλήσουμε στις 9 το πρωί, ώρα Γκρίνουιτς. Προτού τον καλέσω, ρίχνω μια τελευταία, διαγώνια ματιά στις σημειώσεις μου. Η τελευταία είδηση που αφορά τον συνομιλητή μου, είναι ότι τον αναζητά η Αστυνομία του Χονγκ Κονγκ. Είναι ύποπτος για παραβίαση του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια. Την είδηση έχει μεταδώσει πρώτη η κινεζική κρατική τηλεόραση, που χαρακτήρισε τον νεαρό άντρα «ταραχοποιό».

«Είσαι φυγάς, λοιπόν;» είναι η πρώτη ερώτηση για τον Νέιθαν Λο. «Δεν μπορώ να απαντήσω με ένα ναι ή όχι. Μάλλον η σωστή απάντηση είναι ότι δεν ξέρω», λέει. «Η Αστυνομία του Χονγκ Κονγκ δεν επιβεβαιώνει την είδηση που μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση, αλλά ούτε και τη διαψεύδει. Ένταλμα σύλληψης από όσο ξέρουμε δεν έχει εκδοθεί, οπότε τεχνικά δεν είμαι φυγάς. Για την ώρα, τουλάχιστον. Αλλά προβλέπω ότι σύντομα θα είμαι».

Ένας από τους γνωστότερους ακτιβιστές του κινήματος για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, ο 27χρονος ανήκει στη γενιά των κατοίκων αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας που γεννήθηκαν και ανατράφηκαν σε καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας. Ο Λο έχει ήδη μεγάλη εμπειρία πολιτικής δράσης. Το 2014, φοιτητής τότε, αναδείχτηκε ως ένας από τους ηγέτες του κινήματος της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη