
Η Χεντ κατάγεται από τη Συρία. Έφτασε στην Ελλάδα με τη μικρή της κόρη Μαρία και το όνειρο να ξανασμίξει με τον άνδρα της, που έφυγε πριν από δύο χρόνια από τη χώρα τους, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Την περιπέτειά της διηγείται η ίδια σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε στο κέντρο φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο από νεαρούς πρόσφυγες 18-30 ετών από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Η ταινία της Χεντ γυρίστηκε χωρίς τη διαμεσολάβηση και τη συμβολή επαγγελματιών σκηνοθετών, τεχνικών ή δημοσιογράφων, στα πλαίσια του προγράμματος «Home new Home». Το πρόγραμμα επιχειρεί να διερευνήσει και να καταγράψει σε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους την προσφυγική κρίση με τη ματιά των ίδιων των προσφύγων και των πολιτών πέντε χωρών: Ελλάδας, Τουρκίας, Λιβάνου, Ιορδανίας και Παλαιστίνης. Είναι οι χώρες-σταθμοί στη διαδρομή των προσφύγων προς ένα καλύτερο μέλλον.
Τα δωρεάν σεμινάρια και εργαστήρια του προγράμματος διοργανώνονται στην Ελλάδα από το StoryDoc σε συνεργασία με τα «Ανοιχτά Σχολεία» του Δήμου Αθηναίων, τον Οργανισμό Πολιτισμού και Νεολαίας ΟΠΑΝΔΑ και την Περιφέρεια Αττικής, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτές το Ίδρυμα Άννα Λιντ και το Ινστιτούτο Γκαίτε.
Πρόσφατα το StoryDoc διοργάνωσε στην Αθήνα διεθνές συνέδριο όπου, μεταξύ άλλων, προβλήθηκαν τα δύο πρώτα ντοκιμαντέρ που παρήχθησαν ως αποτέλεσμα των σεμιναρίων: η ταινία «Ugarit», που γυρίστηκε στην Ιορδανία με πρωταγωνίστριες Σύριες γυναίκες-πρόσφυγες και η ταινία της Χεντ με τον ομώνυμο τίτλο.
Οι ταινίες αναδεικνύουν την αθέατη πλευρά του προσφυγικού ζητήματος, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην ενσωμάτωσή τους, αλλά και τις ανάγκες και τα όνειρά τους. Από αυτές προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα για το πώς πρέπει να οργανώνεται η διαχείριση αλλά και η ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία.
Ο Μοχάμεντ, που προέρχεται από το Αφγανιστάν, παρακολουθεί τα σεμινάρια του StoryDoc με τη προσδοκία να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ-μήνυμα προς την Ευρώπη.
Το inside story συνάντησε τον δημοσιογράφο Κώστα Σπυρόπουλο, που συντονίζει την ελληνική πλευρά της πρωτοβουλίας, στο 8o Λύκειο Αθηνών στα Πατήσια, όπου πραγματοποιούνται τα σεμινάρια.
«Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας ντόπιοι και πρόσφυγες συναντώνται και καταγράφουν τη γνωριμία τους και την διαπολιτισμική τους επαφή. Ενθαρρύνουμε τόσο τους ντόπιους από τις χώρες αποδοχής, όσο και τους πρόσφυγες από τη Σύρια, το Αφγανιστάν και το Ιράκ να αφηγηθούν αυθεντικά, χωρίς τη διαμεσολάβηση είτε των ΜΜΕ, είτε ενός επαγγελματία σκηνοθέτη, τη δική τους ματιά στη περιπέτειά τους», μας είπε ο κ. Σπυρόπουλος.
Από τα σεμινάρια θα προκύψουν συνολικά δέκα ταινίες διάρκειας 8-15 λεπτών, οι οποίες θα προβληθούν δημόσια στην Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Σμύρνη, αλλά και στις υπόλοιπες τρεις χώρες που συμμετέχουν.
Σχόλια