Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
untitled-1.jpg

Τα αθάνατα κύτταρα της Χενριέτα

Από το εμβόλιο για τη χημειοθεραπεία μέχρι την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα κύτταρα HeLa έχουν βοηθήσει την ανθρωπότητα σε βαθμό ανυπολόγιστο. Και όλα αυτά χάρη στη ζωή και κυρίως τον θάνατο μιας νεαρής μητέρας.

Απόγονος σκλάβων, η καπνεργάτρια Χενριέτα Λακς δεν ταξίδεψε ποτέ πολύ μακριά από το σπίτι της στη νότια Βιρτζίνια· μόνο μέχρι τη Βαλτιμόρη, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε και τελικά πέθανε. Τα κύτταρά της, αντίθετα, έκαναν τον γύρο του κόσμου και έφτασαν μέχρι το Διάστημα (σε ένα επιστημονικό πείραμα για να δουν πώς αντιδρούν τα κύτταρα σε μηδενική βαρύτητα).

Στο ίδιο ειρωνικό μοτίβο, όταν πέθανε, την έθαψαν σε έναν ανώνυμο τάφο, όμως τα τρισεκατομμύρια κύτταρα που γεννήθηκαν από έναν όγκο που αφαιρέθηκε από το σώμα της, είναι διάσημα. Ονομάζονται HeLa από τα αρχικά της και εδώ και επτά δεκαετίες έχουν παίξει κεφαλαιώδη ρόλο σε αμέτρητες ιατρικές ανακαλύψεις, από το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα μέχρι τη χημειοθεραπεία και από την κλωνοποίηση μέχρι την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Image
00overlooked-images-slide-ybvz-master675-v2.jpg

Μητέρα της σύγχρονης ιατρικής

Η Χενριέτα Λακς γεννήθηκε το 1920, το ένατο από δέκα παιδιά. Όταν ήταν τεσσάρων ετών, έμεινε ορφανή από μητέρα και ο πατέρας της την έστειλε στον παππού της, στη φυτεία καπνού όπου εργαζόταν. Ζούσαν στις πρώην καλύβες των σκλάβων μαζί με τον πρώτο ξάδελφό της, Ντέι (Ντέιβιντ), με τον οποίο απέκτησε το πρώτο της παιδί στα 14. Στα 30 της, λίγους μήνες μετά τη γέννηση του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη