Οι απείθαρχες γυναίκες του Γκαλεάνο

Η αφροαμερικανή ντίβα που πολέμησε τον φασισμό, η φλογερή ομιλήτρια της Κομμούνας του Παρισιού που έζησε με τους ιθαγενείς, μία πρώην σκλάβα που οργάνωνε αποδράσεις αφροαμερικανών δούλων, η δημοσιογράφος που έζησε σε φρενοκομείο για να αλλάξει τους θεσμούς, οι «τρελές της πλατείας Μαΐου». Ιστορίες γυναικών που απαίτησαν τον σεβασμό, από τον συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Χάριετ Τάμπμαν, Νέλι Μπλάι, oι μητέρες της Πλατείας Μαΐου, Ζοζεφίν Μπέικερ, Λουίζ Μισέλ.

«Αν είχε γράψει η Εύα τη Γένεση, πως θα ήταν άραγε η πρώτη νύχτα έρωτα του ανθρώπινου γένους; Η Εύα θα άρχιζε δηλώνοντας πως δεν είχε γεννηθεί από κανένα παΐδι, ότι δεν γνώριζε κανέναν όφι, ότι δεν πρόσφερε μήλα σε κανέναν, ότι ο θεός δεν της είπε ποτέ ότι θα κοιλοπονάει στη γέννα κι ότι ο άνδρας θα είναι το αφεντικό. Όλα αυτά είναι σκέτα ψέματα, δηλώσεις του Αδάμ στον Τύπο».

Ελάχιστοι άνδρες διανοούμενοι κατόρθωσαν με ειλικρίνεια και αμεσότητα να κατανοήσουν και να ακουμπήσουν τη γυναικεία θέση στην ιστορία και τις κοινωνίες. Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο ήταν αναμφισβήτητα ένας από αυτούς. Η παρουσία της γυναίκας κατακλύζει το σύμπαν του, τριβελίζει τη σκέψη του και ξεπετιέται από τις γεμάτες θεατρικότητα και τεκμηρίωση σελίδες του.

Η γυναίκα έχει κεντρικό ρόλο στο έργο του Γκαλεάνο, όχι ως σεξουαλικοποιημένο και αντικειμενοποιημένο σώμα, ούτε ως κλισέ εξύμνηση του «ωραίου φύλου» ή ως άνευρη και υποκριτική δήλωση αντισεξισμού. Η γυναίκα υπάρχει στην αφήγηση του Γκαλεάνο ως αυτό που είναι, ένα βαθιά καταπιεσμένο υποκείμενο της ιστορίας που ψηλαφίζει διαρκώς σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο νέους δρόμους χειραφέτησης.

Πρωταγωνίστριες στο τελευταίο βιβλίο του

Στο βιβλίο Γυναίκες, ο Γκαλεάνο συγκεντρώνει –φιλτραρισμένες από το αφηγηματικό ταλέντο και την οξυδέρκειά του– τις ιστορίες διάφορων γυναικών, που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πολιτική, την επιστήμη, την τέχνη, τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, τη συλλογική μνήμη των λαών.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.