Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
gupta.jpg

Οι Ινδοί που αγόρασαν τη Νότιο Αφρική

Οι αδελφοί Γκούπτα αγκάλιασαν τη Νότιο Αφρική σαν δεύτερη πατρίδα τους. Και με τη βοήθεια του διεφθαρμένου προέδρου Ζούμα έγιναν τα ισχυρότερα πρόσωπα της οικονομικής και πολιτικής ζωής της. Καθώς η χώρα σείεται από το σκάνδαλο, είναι αμφίβολο αν θα πληρώσουν για τη ζημιά που προκάλεσαν στις κρατικές εταιρείες της.

Στην κωμόπολη Βρέντε της Νοτίου Αφρικής περίπου το 70% των κατοίκων είναι άνεργοι και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Παρόλα αυτά εκεί βρίσκεται το πολυτελές Vrede Hotel και η φάρμα Vrede, τα οποία δεν θα μας απασχολούσαν ποτέ αν δεν συνδέονταν με την ισχυρότερη οικογένεια της Νοτίου Αφρικής, τους Ινδούς αδελφούς Γκούπτα.

Ούτε ίσως οι Γκούπτα δεν θα μας απασχολούσαν αν δεν ήταν τόσο στενά συνδεδεμένοι με τον πρόεδρο της χώρας, Τζέικομπ Zούμα –o δεσμός τους είναι τόσο στενός που εφημερίδες της χώρας τούς αποκαλούν Zούπτα. Οι Ινδοί αδελφοί είναι ο βασικός λόγος που η Νότιος Αφρική, από αφρικανικό κράτος-πρότυπο στα μέσα της δεκαετίας του ’90, φαντάζει πια στα μάτια πολλών αναλυτών σαν μια ολιγαρχία ρωσικού τύπου μετά την αποκάλυψη των Guptaleaks, των emails που ανέδειξαν τις επιχειρηματικές συναλλαγές της οικογένειας Γκούπτα και προκάλεσαν το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μετά-απαρτχάιντ εποχής στη Νότια Αφρική.

Μοντέρνες σταχτομπούτες...

Τα τρία αδέλφια Eτζέι, Ατούλ και Ρατζές (γνωστός ως Τόνι) Γκούπτα μεγάλωσαν σε ένα διαμέρισμα 40 τετραγωνικών στο φτωχικό Ούταρ Πραντές της βορειοανατολικής Ινδίας. Ο πατέρας τους ενθάρρυνε τους γιους του να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν τον κόσμο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη