Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-grace.jpg
Εκκλησίασμα από διάφορα τοπικά θρησκευτικά δόγματα ακούνε την ομιλία της πρώτης κυρίας της Ζιμπάμπουε στη Χαράρε, 5 Νοεμβρίου 2017. [JEKESAI NJIKIZANA / AFP]

Η Εβίτα της Ζιμπάμπουε

Η Γκρέις Μουγκάμπε θα έμενε γνωστή απλώς ως η καπριτσιόζα επιδειξιομανής νεότερη σύζυγος του μοναδικού προέδρου που γνώρισε η Ζιμπάμπουε αν δεν γινόταν η αιτία για την πτώση του μετά από 37 χρόνια διακυβέρνησης.
Εκκλησίασμα από διάφορα τοπικά θρησκευτικά δόγματα ακούνε την ομιλία της πρώτης κυρίας της Ζιμπάμπουε στη Χαράρε, 5 Νοεμβρίου 2017. [JEKESAI NJIKIZANA / AFP]

Η πρώτη φορά που άκουσα για αυτήν ήταν το 2008: στη Ζιμπάμπουε γινόντουσαν εκλογές και ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Nτέβιντ Κόλταρτ είχε επισκεφτεί το Λονδίνο για να μιλήσει για την κατάσταση στην χώρα. Ο Κόλταρτ παρομοίασε την Γκρέις Μουγκάμπε με τη σεξπιρική Λαίδη Μακμπέθ. Επειδή δεν ήμουν γνώστης των σεξπιρικών τραγωδιών προσπάθησα να καταλάβω περισσότερα για τη σύζυγο του κάποτε θεωρούμενου ισάξιου του Μαντέλα, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Πολλές ιστορίες ακούγονται για την Γκρέις, που από την απόλυτη φτώχεια βρέθηκε στο πλευρό ενός εκ των ισχυρότερων ανδρών της Αφρικής. Από τις πιο διασκεδαστικές ήταν αυτή που μου διηγήθηκε ο καθηγητής μου Στίβεν Τσαν, ένας από τους πιο ειδικούς στον κόσμο σε θέματα Αφρικής: «Το 2009 βρέθηκα στη Χαράρε για συνάντηση με πανεπιστημιακούς. Με προσκάλεσαν σε έναν κλειστό κύκλο να φάμε με την Γκρέις και κάποιους συμβούλους του πρόεδρου. Τότε λοιπόν την ρώτησα, αφού είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή η αγάπη της για τους οίκους υψηλής ραπτικής της Ιταλίας, αν ισχύει ότι φοράει μόνο γόβες Ferragamo. Μου απάντησε, “το πόδι μου είναι φτιαγμένο μόνο για αυτήν τη μάρκα!”».

Όχι ένας συνηθισμένος δικτάτορας

Ο σύζυγός της, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, δεν είναι όμως μια άλλη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη