Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
ce5092505.jpg
Συλλογή καρπουζιών στη Λάρισα, Ιούνιος 2020. [Λεωνίδας Τζέκας/Eurokinissi]

Γολγοθάς για τους αγρότες και τους μετανάστες εργάτες γης

Χωράφια χωρίς εργατικά χέρια. Εργάτες γης που «κόβονται» στις συνεντεύξεις για είσοδο στη χώρα. Άλλοι που κατάφεραν να έρθουν, αλλά βρίσκονται σε επισφάλεια. Μια πολιτική που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση. Το inside story ανοίγει τον φάκελο της μετάκλησης εργατών γης στην Ελλάδα από τρίτες χώρες.
Συλλογή καρπουζιών στη Λάρισα, Ιούνιος 2020. [Λεωνίδας Τζέκας/Eurokinissi]

Ο κόσμος της ελληνικής υπαίθρου εκπέμπει SOS, εδώ και καιρό. Από τον σημαντικότατο πρωτογενή τομέα λείπει το κυριότερο: άνθρωποι για να δουλέψουν. Το υπάρχον εργατικό δυναμικό δεν φτάνει ούτε για τη συγκομιδή, ούτε για την εκτροφή ζώων, με καταστροφικά αποτελέσματα για την παραγωγή. Την ίδια ώρα, ο τρόπος που η κυβέρνηση επιλέγει την τελευταία στιγμή να μπαλώσει προσωρινά αυτά τα κενά, οδηγεί σε συνθήκες ομηρίας μετανάστες που αναζητούν εργασία στην Ελλάδα, κάνει ότι δεν βλέπει τους δεκάδες χιλιάδες που βρίσκονται ήδη στη χώρα, φτάνει στα όρια τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και, όπως όλα δείχνουν, στρώνει το έδαφος για την άνθιση υπόγειων συναλλαγών.

Αλλά πώς φτάσαμε ως εδώ; Μέχρι πρότινος τα Βαλκάνια αποτελούσαν την κυρίαρχη δεξαμενή εργατών για τα ελληνικά χωράφια. Πλέον η χώρα μας δεν είναι δελεαστικός προορισμός, λένε όσοι γνωρίζουν την αγορά. Οι εργάτες αλβανικής καταγωγής που «έλυναν» τα χέρια των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, προτιμούν την Κεντρική ή Βόρεια Ευρώπη στην οποία πλέον ταξιδεύουν ευκολότερα και απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες διαμονής και εργασίας. Με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι, η κυβέρνηση στρέφεται προς την Ασία αναζητώντας τα εργατικά χέρια που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη