Πεθαίνοντας για να προστατεύσουν τη γη και το περιβάλλον τους

Τέσσερις άνθρωποι την εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με την έκθεση της διεθνούς ΜΚΟ Global Witness, γιατί αντιτάσσονται στα σχέδια εταιρειών και κυβερνήσεων για την καταχρηστική εκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων της περιοχής τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'

«“Είμαι ιθαγενής. Είμαι Κουμιάι, από το Νετζί”. Έτσι συστηνόταν ο γιος μου, Όσκαρ Εϊρόδ Άδαμς, όπου κι αν βρισκόταν. Ο Όσκαρ ήθελε πάντα να ζήσει εδώ στο κτήμα, κοντά στους ανθρώπους του. “Εδώ θα σπείρουμε και θα θερίσουμε. Θα τα καταφέρουμε, μαμά” μου έλεγε», λέει η μητέρα του Όσκαρ, Νόρμα Άδαμς Κουέρο από το Μεξικό, σε συνέντευξη που έδωσε στην διεθνή ΜΚΟ Global Witness.

«Ο Όσκαρ έκανε απλά αυτό που έπρεπε να κάνει»

«Όμως ο Όσκαρ σύντομα κατάλαβε πόσο δριμεία ήταν η ξηρασία, επειδή όταν έσπερνε, η λειψυδρία σήμαινε ότι δεν μπορούσε να θερίσει τη σοδειά του. Κάπως έτσι ξεκίνησε να υπερασπίζεται το νερό και την περιοχή του Κουμιάι. “Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα χωρίς νερό”, μου είπε, και η κοινότητα τον υποστήριξε γιατί τον εμπιστευόταν. Ακόμα κι όταν σπούδαζε για να γίνει μηχανικός, ο Όσκαρ μπορούσε να παραθέσει νομικά άρθρα και το Σύνταγμα. Κάποια φορά μας προστάτευσε από έναν δικηγόρο που προσπάθησε να μας πουλήσει ένα πρότζεκτ που θα έβγαζε κέρδος σε βάρος της γης μας. “Αυτοί οι ξένοι δεν μπορούν να έρχονται και να μας διατάζουν”, έλεγε.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.