Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
cesquidgame.jpg

Το Squid Game αποκαλύπτει τη βία της αξιοκρατίας

Σύμφωνα με τη σκιώδη φιγούρα που διευθύνει το Squid Game, στους διαγωνιζόμενους δίνεται «μια τελευταία ευκαιρία να πολεμήσουν επί ίσοις όροις και να κερδίσουν». Η υποτιθέμενη αξιοκρατία όμως δεν εξαφανίζει τη φρίκη – αντίθετα, την επιτείνει.

Το Squid Game, η τελευταία τεράστια επιτυχία του Netflix, έχει σημειώσει νέα ρεκόρ προβολών και έχει προκαλέσει έναν καταιγισμό σχολίων, μιμιδίων και ηθικού πανικού σχετικά με τη βία στην οθόνη.

Η σειρά παρακολουθεί 456 διαγωνιζόμενους, καθώς περνούν από μία σειρά θανατηφόρων δοκιμασιών. Το διακύβευμα είναι ένα χρηματικό έπαθλο δισεκατομμυρίων γουόν (33 εκατ. ευρώ), που κρέμεται πάνω από τον κοιτώνα των διαγωνιζομένων σε έναν γιγάντιο κουμπαρά γουρουνάκι. Οι άνθρωποι που παίζουν τα παιχνίδια είναι πάμπτωχοι και φορτωμένοι με χρέη. Κάποιοι υποφέρουν από εθισμό στον τζόγο, άλλοι έχουν παγιδευτεί στη βία των συμμοριών και κάποιοι αντιμετωπίζουν την απειλή της απέλασης. Αυτή η απελπισία τους οδηγεί να ρισκάρουν τη ζωή τους για να κερδίσουν την περιουσία που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.

Το Squid Game αναμφίβολα λειτουργεί ως σάτιρα της υλικής ανισότητας στη Νότια Κορέα. Το πρόβλημα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του 2022 εξετάζουν σχετικά ριζοσπαστικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου του καθολικού βασικού εισοδήματος και μιας συνολικής αναθεώρησης του νομικού συστήματος.

Image
meritocracysquid.jpg
Οι διαγωνιζόμενοι φορούν στολές που φέρουν το νούμερο του κάθε παίκτη για να ξεχωρίζει από τους άλλους.

Αλλά παρότι η κοινωνική κριτική του Squid Game κατευθύνεται

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη