Το Squid Game αποκαλύπτει τη βία της αξιοκρατίας

Σύμφωνα με τη σκιώδη φιγούρα που διευθύνει το Squid Game, στους διαγωνιζόμενους δίνεται «μια τελευταία ευκαιρία να πολεμήσουν επί ίσοις όροις και να κερδίσουν». Η υποτιθέμενη αξιοκρατία όμως δεν εξαφανίζει τη φρίκη – αντίθετα, την επιτείνει.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'

Το Squid Game, η τελευταία τεράστια επιτυχία του Netflix, έχει σημειώσει νέα ρεκόρ προβολών και έχει προκαλέσει έναν καταιγισμό σχολίων, μιμιδίων και ηθικού πανικού σχετικά με τη βία στην οθόνη.

Η σειρά παρακολουθεί 456 διαγωνιζόμενους, καθώς περνούν από μία σειρά θανατηφόρων δοκιμασιών. Το διακύβευμα είναι ένα χρηματικό έπαθλο δισεκατομμυρίων γουόν (33 εκατ. ευρώ), που κρέμεται πάνω από τον κοιτώνα των διαγωνιζομένων σε έναν γιγάντιο κουμπαρά γουρουνάκι. Οι άνθρωποι που παίζουν τα παιχνίδια είναι πάμπτωχοι και φορτωμένοι με χρέη. Κάποιοι υποφέρουν από εθισμό στον τζόγο, άλλοι έχουν παγιδευτεί στη βία των συμμοριών και κάποιοι αντιμετωπίζουν την απειλή της απέλασης. Αυτή η απελπισία τους οδηγεί να ρισκάρουν τη ζωή τους για να κερδίσουν την περιουσία που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.

Το Squid Game αναμφίβολα λειτουργεί ως σάτιρα της υλικής ανισότητας στη Νότια Κορέα. Το πρόβλημα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του 2022 εξετάζουν σχετικά ριζοσπαστικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου του καθολικού βασικού εισοδήματος και μιας συνολικής αναθεώρησης του νομικού συστήματος.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.