Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
ceaeoneconomyaldeman.jpg
[pingnews/Flickr]

Γιατί πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τις θεωρίες (οικονομικής) καταστροφής

Οι εθνολαϊκιστές όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ζαΐρ Μπολσονάρο «πατάνε» στο αφήγημα πως η παγκοσμιοποίηση θα καταστρέψει τις οικονομίες, αν δεν παρέμβουν οι ίδιοι με τις «εθνικές» πολιτικές τους να τις σώσουν. Αυτή η συναίνεση περί επερχόμενης καταστροφής, που προωθείται και από καλοπροαίρετους επιστήμονες, πρέπει να αντικατασταθεί από ένα αφήγημα με λιγότερες βεβαιότητες.
[pingnews/Flickr]

Η οικονομική κρίση του 2008 εξακολουθεί να πλήττει την παγκόσμια οικονομία και πολιτική. Επηρεάζει μάλιστα και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την παγκοσμιοποίηση. Μέχρι πρόσφατα, η φράση «παγκόσμια οικονομία» έφερνε στον νου κεφάτες ιστορίες για έναν «ενιαίο και συνδεδεμένο κόσμο» και την τεχνοκρατική συνύπαρξη. Τώρα, συμβαίνει το αντίστροφο: στις ιστορίες της εποχής μας κυριαρχούν οι καταρρεύσεις, εξαφανίσεις και καταστροφές. Είναι η παιδική χαρά των εχθρών της παγκοσμιοποίησης, που βλέπουν την αλληλεξάρτηση των χωρών ως συνταγή για καταστροφή.

Image
pexels-photo-269633.jpeg

Ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο κάποτε είχε περισσότερες αποχρώσεις. Για κάθε ιστορία ελπίδας του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα, υπήρχε και μια σκιά παρακμής· κατά τον 19ο αιώνα, οι φιλελεύθεροι έπρεπε να κονταροχτυπιούνται με συντηρητικούς και ριζοσπάστες προφήτες της πτώσης. Κάποιοι έβλεπαν την κρίση ως ευκαιρία. Επηρεασμένος από τον Καρλ Μαρξ, ο αυστριακός οικονομολόγος Γιόζεφ Σούμπετερ το 1942 μετέτρεψε σε αρετή την καταστροφή, καθώς πίστευε ότι θα μπορούσε να βγει κάτι δημιουργικό από την κατάρρευση των κουρασμένων παλιών θεσμών. Ο Γερμανός οικονομολόγος Άλμπερτ Ο. Χίρσμαν έβλεπε την ανισορροπία ως μια πιθανή πηγή νέας σκέψης. Το 1981

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη