Γιατί παχαίνουν τα ελληνόπουλα;

Περίπου το 40% των παιδιών στη χώρα μας έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Και τώρα το λόκνταουν μοιάζει να φόρτωσε τα παιδιά με ακόμη περισσότερα κιλά. Τι κάνουμε λάθος στη χώρα της μεσογειακής διατροφής;
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Έρευνες γύρω από την αύξηση του σωματικού βάρους των παιδιών την περίοδο του λόκνταουν, αναπόφευκτα, δεν υπάρχουν. Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Μια πρώτη εικόνα, όμως, προκύπτει από την καθημερινή εμπειρία των ίδιων των γιατρών. Κι αυτό που φαίνεται είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που πήραν δυσανάλογα πολύ βάρος για την ηλικία τους. «Ένα παιδί φυσιολογικού ύψους, μέχρι να μπει στην εφηβεία, πρέπει να παίρνει τρία κιλά τον χρόνο», μας λέει η παιδοενδοκρινολόγος Μαρία Καράντζα, επιστημονική υπεύθυνη της Ενδοκρινολογικής Κλινικής Παίδων «Μητέρα» και του Ιατρείου Ελέγχου Βάρους Παιδιών και Εφήβων. «Μετά το λόκνταουν, βλέπουμε μεγάλο ποσοστό παιδιών που έχουν πάρει περισσότερο βάρος από όσο θα έπρεπε. Μάλιστα, τα περισσότερα έχουν πάρει βάρος που αντιστοιχεί σε δύο χρόνια».

Η εξήγηση δεν είναι δύσκολη. «Εν μέρει οφείλεται στη διακοπή της φυσικής δραστηριότητας – και δεν αναφέρομαι μόνο στον οργανωμένο αθλητισμό. Ακόμη και το ελεύθερο παιχνίδι, στο σχολικό διάλειμμα, είναι μια πολύ σημαντική σωματική δραστηριότητα», συνεχίζει η Δρ Καράντζα, προσθέτοντας ότι αυτό που κυρίως έπαιξε ρόλο είναι το γεγονός ότι τα παιδιά έμειναν στο σπίτι με διαρκή πρόσβαση σε φαγητό. Πάνω-κάτω, δηλαδή ό,τι συνέβη και με τους ενήλικες, που επίσης είδαν τον δείκτη της ζυγαριάς να κινείται ανοδικά μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.