Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
possce3rebetika.jpg
[Στέκι Πινόκλης/Facebook]

Γιατί το ρεμπέτικο γοητεύει τους νέους;

Άνθρωποι που κινούνται στον χώρο του ρεμπέτικου εδώ και δεκαετίες μας εξηγούν πώς γίνεται τραγούδια του ’30 να φέρνουν δάκρυα στα μάτια των 20ρηδων, έναν αιώνα μετά τη δημιουργία τους.
[Στέκι Πινόκλης/Facebook]

«Ό,τι και να γίνει, εμείς θα προσπαθήσουμε να πάμε μια φορά στις δύο εβδομάδες στο ρεμπετάδικο», μου λέει η Κατερίνα, 22 ετών. «Στο τσακίρ κέφι μπορεί να πάμε και δύο φορές την εβδομάδα, αυτό είναι πολυτέλεια». Δεν είναι κάτι που ακούω σπάνια τα τελευταία χρόνια, αφού ένα μεγάλο μέρος των συνομηλίκων μου, φοιτητές και νέοι γύρω στα 18-25, φαίνεται να έχουν «κολλήσει» με τα ρεμπέτικα.

Ταυτόχρονα, διάφορα μουσικά σχήματα που ασχολούνται με το ρεμπέτικο άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και να κερδίζουν το νεανικό κοινό, όπως για παράδειγμα οι Ρεμπετιέν, οι Ανφάν Γκατέ, οι Kompania κ.ά. Δεν μπορούσα λοιπόν να μην αναρωτηθώ γιατί συμβαίνει αυτό.

Μια διαχρονική μουσική αγάπη

Η Κατερίνα, φοιτήτρια στο Πάντειο, μου λέει ότι τα ρεμπετάδικα είναι ο βασικός χώρος διασκέδασης με την παρέα της, αφού τα κλαμπ και η μουσική που παίζουν δεν τους εκφράζουν. «Είναι εφήμερη μουσική που θα την ακούσεις και μετά από τρεις μέρες θα έχει παλιώσει. Το ρεμπέτικο είναι διαχρονικό», τονίζει. «Στην αρχή ψάχναμε ποια μαγαζιά έπαιζαν ρεμπέτικο, ξεκινήσαμε από τα λίγo πιο mainstream και σιγά σιγά αρχίσαμε να πηγαίνουμε κι αλλού. Όσο περισσότερα ανακαλύπταμε, τόσο περισσότερο κόσμο γνωρίζαμε που ασχολούνταν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη