Ο Γερμανός κατάσκοπος της Κω

Η απίστευτη ιστορία του 70χρονου συνταξιούχου, πρώην στρατιώτη της Ανατολικής Γερμανίας, που στρατολογήθηκε από την τουρκική MIT για να συλλέγει πληροφορίες σε βάρος της Ελλάδας. Η υπόθεσή του τελεσιδίκησε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στο Εφετείο της Ρόδου, που τον έκρινε ένοχο για κατασκοπεία σε βαθμό κακουργήματος.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
[SplitShire/Pexels]

Ήταν πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2014 όταν στέλεχος του Στρατού ενημέρωσε το Τμήμα Ασφαλείας Κω ότι ο οδηγός ενός Ι.Χ. σταμάτησε έξω από το φυλάκιο «Πόρτες» και έβγαλε φωτογραφίες του χώρου. Αστυνομικοί έτρεξαν στο σημείο και σταμάτησαν το αυτοκίνητο λίγο πριν το χωριό Πυλί. Διαπίστωσαν ότι οδηγός ήταν ένας 65χρονος Γερμανός, μόνιμος κάτοικος του νησιού, καθώς και ότι στον χώρο αποσκευών μετέφερε κιάλια, διόπτρες και κάρτες μνήμης φωτογραφικών μηχανών.

Το «δίκτυο των συνταξιούχων» αποτελείτο από Δυτικοευρωπαίους που είχαν στρατολογηθεί από Τούρκους πράκτορες

Αυτή ήταν η αφετηρία μιας πολυετούς έρευνας, που αποκάλυψε ένα δίκτυο κατασκόπων της τουρκικής ΜΙΤ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τον Αύγουστο του 2013 εξάλλου, είχε συλληφθεί στη Χίο ένας ακόμα ηλικιωμένος Γερμανός συνταξιούχος, κατηγορούμενος και αυτός για σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας. Οι δυο τους, όπως και άγνωστος ακόμα αριθμός κατασκόπων, που ουδέποτε εντοπίστηκαν, συγκροτούσαν αυτό που ονομάστηκε το «δίκτυο των συνταξιούχων». Επρόκειτο για Δυτικοευρωπαίους, που ζούσαν μόνιμα σε νησιά του Αιγαίου και είχαν στρατολογηθεί από Τούρκους πράκτορες με αποστολή να κατασκοπεύουν σε βάρος της χώρας.

Η αυλαία της υπόθεσης της Κω έπεσε το μεσημέρι της Δευτέρας, με την καταδίκη σε δεύτερο βαθμό του Γερμανού κατασκόπου από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δωδεκανήσου που συνεδρίασε στη Ρόδο. Όπως και πρωτόδικα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 70χρονο σήμερα Γερμανό για κακουργηματική κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 ετών, αντί για 14 που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα. Αρνήθηκε να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά, παρά το λεπτομερές υπόμνημα που είχε συντάξει ο συνήγορός του Αχιλλέας Δασκαλάκης.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.