Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
cebinocularpexels.jpg
[SplitShire/Pexels]

Ο Γερμανός κατάσκοπος της Κω

Η απίστευτη ιστορία του 70χρονου συνταξιούχου, πρώην στρατιώτη της Ανατολικής Γερμανίας, που στρατολογήθηκε από την τουρκική MIT για να συλλέγει πληροφορίες σε βάρος της Ελλάδας. Η υπόθεσή του τελεσιδίκησε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στο Εφετείο της Ρόδου, που τον έκρινε ένοχο για κατασκοπεία σε βαθμό κακουργήματος.
[SplitShire/Pexels]

Ήταν πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2014 όταν στέλεχος του Στρατού ενημέρωσε το Τμήμα Ασφαλείας Κω ότι ο οδηγός ενός Ι.Χ. σταμάτησε έξω από το φυλάκιο «Πόρτες» και έβγαλε φωτογραφίες του χώρου. Αστυνομικοί έτρεξαν στο σημείο και σταμάτησαν το αυτοκίνητο λίγο πριν το χωριό Πυλί. Διαπίστωσαν ότι οδηγός ήταν ένας 65χρονος Γερμανός, μόνιμος κάτοικος του νησιού, καθώς και ότι στον χώρο αποσκευών μετέφερε κιάλια, διόπτρες και κάρτες μνήμης φωτογραφικών μηχανών.

Το «δίκτυο των συνταξιούχων» αποτελείτο από Δυτικοευρωπαίους που είχαν στρατολογηθεί από Τούρκους πράκτορες

Αυτή ήταν η αφετηρία μιας πολυετούς έρευνας, που αποκάλυψε ένα δίκτυο κατασκόπων της τουρκικής ΜΙΤ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τον Αύγουστο του 2013 εξάλλου, είχε συλληφθεί στη Χίο ένας ακόμα ηλικιωμένος Γερμανός συνταξιούχος, κατηγορούμενος και αυτός για σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας. Οι δυο τους, όπως και άγνωστος ακόμα αριθμός κατασκόπων, που ουδέποτε εντοπίστηκαν, συγκροτούσαν αυτό που ονομάστηκε το «δίκτυο των συνταξιούχων». Επρόκειτο για Δυτικοευρωπαίους, που ζούσαν μόνιμα σε νησιά του Αιγαίου και είχαν στρατολογηθεί από Τούρκους πράκτορες με αποστολή να κατασκοπεύουν σε βάρος της χώρας.

Η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη