Οι Γερμανοί «αρχαιολάτρες» που έκλεψαν αρχαία στον πόλεμο

Μια σειρά από διακεκριμένους Γερμανούς αρχαιολόγους παρέλασε από την Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής. Η «αγάπη» τους όμως για τις ελληνικές αρχαιότητες χαρακτηριζόταν μάλλον από κτητικότητα, παρά από φροντίδα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Ανασκαφή αρχαίου αγάλματος υπό την εποπτεία Γερμανών αξιωματικών.

«Μόλις μπήκαν οι Γερμανοί, οι αρχαιολόγοι τους, που αποτέλεσαν ιδιαίτερη “στρατιωτική υπηρεσία προστασίας της τέχνης”, απαιτήσανε πρώτα πρώτα να ανοίξουμε αμέσως τα Μουσεία, λέγοντας στην αρχή πως ο πόλεμος τελείωσε πια, ύστερα πως τα αρχαία θα πάθουν κρυμμένα, ύστερα πως στον πόλεμο ίσα-ίσα οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να καταφεύγουν στην τέχνη κλπ. Η επίμονη αντίσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μας, εγλύτωσε τα σπουδαιότερα μουσεία μας από την καταστροφή και τη λεηλασία. Γιατί όπου βρήκαν ευκαιρία τα έκαμαν και τα δύο».

Στις 16 Ιουνίου του 1945, ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και μία από τις εξέχουσες μορφές της ελληνικής αρχαιολογίας, Χρήστος Καρούζος, μιλάει σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό «Ελληνικά Γράμματα» για τις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες αρχαιολόγοι από τα στρατεύματα Κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την τρομοκρατία που υπέστησαν ώστε να ενδώσουν στις απαιτήσεις των Γερμανών, καθώς και για τις κλοπές αρχαιοτήτων και τις καταστροφές μνημείων.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.