Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Tags:
cover-beard.jpg

Τα γένια σώζουν τον ανδρισμό

Γιατί είναι τόσο δημοφιλή τα γένια σήμερα; Μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία των τριχών στο πρόσωπο δείχνει ότι επιστρατεύονται κάθε φορά που ο ανδρισμός απειλείται.

Στον δυτικό πολιτισμό, το ξύρισμα ήταν για πολλούς αιώνες χαρακτηριστικό του «καλού ανδρός», που ήταν προσανατολισμένος σε μία ανώτερη τάξη, θρησκευτική ή πολιτική. Όποιος αψηφούσε αυτόν τον κανόνα εξοστρακιζόταν. Αλλά υπήρξαν φορές που οι γενικοί κανόνες περί αρρενωπότητας αναθεωρούνταν και έσπαγε ο σύνδεσμος μεταξύ ξυρίσματος και ευπρέπειας.

Ο Μέγας Αλέξανδρος καθιέρωσε το ξύρισμα ως το ιδανικό στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, όταν μιμήθηκε τις κλασικές απεικονίσεις των αέναα νεανικών θεών. Παρότι υπήρξε μία σύντομη αναβίωση των γενειάδων εμπνευσμένη από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, το «αλεξανδρινό στυλ» διατηρήθηκε πολύ μετά την πτώση της αυτοκρατορίας. Τον Μεσαίωνα οι άνδρες της Εκκλησίας απέδωσαν τις ιδιότητες της αγιότητας και της καλοσύνης στο ξυρισμένο στην κορυφή κεφάλι και το καθαρό πρόσωπο· έφτασαν μάλιστα να εγγράψουν αυτές τις πρακτικές στο εκκλησιαστικό δίκαιο. Οι λαϊκοί ακολούθησαν το παράδειγμά τους, ξυρίζοντας τα γένια τους ώστε να είναι άξιοι μπροστά στον Θεό και τον άνθρωπο.

Image
monks_pic_1290009926.jpg
The Monks, το συγκρότημα με την καταπληκτική μουσική και το απαράδεκτο στάιλινγκ.

Οι άνδρες στην Αναγέννηση προτίμησαν την «τριχωτή» τους φύση από το «ιερό» ξύρισμα, αλλά αργότερα οι γενειάδες περιορίστηκαν ξανά, από νέους κώδικες ευγενείας που προέρχονταν από τις βασιλικές

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη