Το σωτήριο gardening

Όλοι ξέρουν πόσο χαλαρωτική είναι η κηπουρική, ειδικά τον Μάιο που ανθίζουν τα λουλούδια. Όμως έχει μία ακόμα θεραπευτική ιδιότητα: όταν είμαστε στον κήπο, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον γίνονται ένα, κι εμείς αφηνόμαστε στη «ροή».
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Tending the Garden, Robert Lewis Reid (1862-1929). [Wikipedia]

Γιατί να μην αρέσει σε κάποιον η κηπουρική; Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βγείτε έξω από την καθημερινή σας ρουτίνα και να δώσετε χώρο στη δημιουργικότητά σας. Κάνει καλό στην υγεία, όποια και αν είναι η ηλικία σας, και οι κηπουροί τείνουν κατά μέσο όρο να είναι πιο ευτυχισμένοι. Αλλά η κηπουρική είναι κάτι περισσότερο από ένα χαλαρωτικό χόμπι. Η έρευνα της ψυχολογίας δείχνει ότι η φροντίδα ενός κήπου μπορεί να έχει σχεδόν μαγικό αποτέλεσμα, ακόμα και να αλλάξει το πέρασμα του χρόνου.

Λατρεύω την κηπουρική – φτιάχνω ή αναδιαμορφώνω τον κήπο κάθε φορά που μετακομίζω, μεταφέροντας τα φυτά μου από το ένα μέρος στο άλλο, ενώ δημιουργώ και νέα πράγματα. Η κηπουρική είναι μέρος αυτού που είμαι. Η οικογένειά μου έχει συνηθίσει να εξαφανίζομαι στον κήπο τα σαββατοκύριακα. Μόλις βρεθώ εκεί, ο χρόνος μένει ακίνητος. Μπορώ να είμαι εκεί έξω από το πρωί έως το βράδυ χωρίς να παρατηρήσω τις ώρες που περνούν.

Και δεν είμαι η μόνη. Πολλοί κηπουροί στο παρελθόν και το παρόν έχουν περιγράψει τις ίδιες εμπειρίες, πώς κατεβάζουν τους διακόπτες από την πολυάσχολη ζωή τους ή τα προβλήματα τους όταν βρίσκονται στον κήπο ή στην αυλή. Ο κήπος και η κηπουρική αποτελούν καταφύγιο, απόδραση από τις καθημερινές πιέσεις. Πολλοί άνθρωποι μου έχουν πει ότι ο κήπος τους γίνεται «σωτηρία» και θα στερούνταν πολλά χωρίς αυτόν.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.