Συμφέρει την Ελλάδα η γαλλική πρόταση για το χρέος; Τι λένε τρεις οικονομολόγοι
Ονομάστηκε «γαλλικό κλειδί», καθώς προτάθηκε το 2017 από την κυβέρνηση Μακρόν. Δεν προορίζεται βεβαίως για να βιδώνει παξιμάδια και βίδες, όπως το ομώνυμο και εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, αλλά για να ρυθμίζει την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Το σχέδιο για τον μηχανισμό που θα συνδέει τις παρεμβάσεις στο χρέος με την πορεία του ΑΕΠ δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα, ούτε έχει οριστικοποιηθεί. Οι πληροφορίες έρχονται από δηλώσεις και άτυπες ενημερώσεις αξιωματούχων των θεσμών και κυβερνητικών πηγών.
Η ακριβής του λειτουργία θα πρέπει να αποφασιστεί μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Θα ορίζει τα επόμενα χρόνια/δεκαετίες εάν θα ενεργοποιούνται –και σε ποιo βαθμό– οι υπό εξέταση αποφάσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της χώρας.
Ήδη όμως οι ενστάσεις, οι αμφιβολίες και οι αντιπροτάσεις πυκνώνουν, καθώς αποκαλύπτονται κάποιες πτυχές του μηχανισμού.
Δεδομένου ότι ο δημόσιος διάλογος θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες, συνοδεύοντας τις πολιτικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να ενταχθεί στη συνολική πολιτική συμφωνία για την έξοδο από το μνημόνιο, το inside story ζήτησε από τρεις οικονομολόγους που παρακολουθούν στενά το θέμα να τοποθετηθούν.
Οι κ.κ. Χρήστος