Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
gabriel.jpg
O Ματζνέφ φωτογραφημένος στο σπίτι του το 2016. [JULIEN FALSIMAGNE / LEEMAGE]

Ένας παιδεραστής σε κοινή θέα

Ο συγγραφέας Γκαμπριέλ Ματζνέφ δεν έκρυψε ότι ήταν παιδόφιλος. Όμως δεν τιμωρήθηκε ποτέ, απεναντίας γέμισε τιμές και βραβεία. Σήμερα το μπεστ σέλερ βιβλίο ενός από τα θύματα του θέτει σε συζήτηση την στάση που κράτησαν οι λογοτεχνικοί κύκλοι της Γαλλίας.
O Ματζνέφ φωτογραφημένος στο σπίτι του το 2016. [JULIEN FALSIMAGNE / LEEMAGE]

«Δεν ήταν καλός άνθρωπος. Στην πραγματικότητα, ήταν αυτό που από παιδιά μιας μαθαίνουν να φοβόμαστε: ένας δράκος». Έτσι περιγράφει η Βανέσα Σπρινγκορά τον Γκαμπριέλ Ματζνέφ στο βιβλίο τηςLe Consentement (Η συναίνεση) που εξιστορεί τη σχέση τους όταν εκείνη ήταν 14 ετών κι εκείνος 50.

Ο εκλεκτός των γαλλικών γραμμάτων, τον οποίο θαύμαζε ο ίδιος ο Μιτεράν, που στα 83 του χρόνια έρχεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που ενδεχομένως να έχει και ποινικό σκέλος, δεν έκρυψε ποτέ τις σεξουαλικές του επαφές με έφηβους ή και μικρότερα παιδιά. Ο γαλλικός λογοτεχνικός κόσμος δεν έδειχνε να ενοχλείται – μέχρι σήμερα, που η περίπτωσή του φέρνει στο προσκήνιο μια ολόκληρη κουλτούρα ανοχής που πλέον θεωρείται ασυγχώρητη.

Image
000_1nd7nz-.jpg
To βιβλίο της Σπρινγκορά είναι πρώτο σε πωλήσεις αυτή τη στιγμή στη Γαλλία. [MARTIN BUREAU / AFP]

Για δεκαετίες ολόκληρες, ο Ματζνέφ συνευρισκόταν σεξουαλικά με ανήλικα στο διαμέρισμά του στο Παρίσι, σε δωμάτια ξενοδοχείων ή σε ταξίδια στη νοτιοανατολική Ασία και έγραφε για τις εμπειρίες αυτές στα βιβλία του, που του χάριζαν δόξα και βραβεία. «Αν μια φορά έχεις κρατήσει, φιλήσει, χαϊδέψει, κυριεύσει ένα 13χρονο αγόρι, ένα 15χρονο κορίτσι, όλα τα άλλα μοιάζουν άνοστα, βαριά, αδιάφορα», γράφει στο πόνημά του Les moins de seize ans (Οι κάτω των 16) που δημοσιεύτηκε στα μέσα της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη