Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cealzheimer069_bsip_013715_028.jpg
[Amelie-Benoist/BSIP]

Όταν ο γονιός παθαίνει Αλτσχάιμερ

Είναι ένας ρόλος για τον οποίο κανείς δεν μας προετοιμάζει: η φροντίδα κάποιου που υποφέρει από Αλτσχάιμερ. Σήμερα, 400.000 άτομα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το κάνουν συστηματικά· συνήθως είναι μέλη της οικογένειας. Το ερχόμενο Σάββατο είναι αφιερωμένο σε αυτούς και την προσπάθειά τους.
[Amelie-Benoist/BSIP]

Στην Ελλάδα οι ασθενείς που υποφέρουν από Αλτσχάιμερ υπολογίζονται γύρω στις 200.000. Άλλοι τόσοι, και περισσότεροι, είναι αυτοί που εμπλέκονται στη φροντίδα τους. Συνήθως αντιστοιχούν δύο στον κάθε ασθενή, γιατί υπάρχει εκτός από τον άμεσο φροντιστή και ο έμμεσος.

Η παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με Αλτσχάιμερ είναι η 21η Σεπτεμβρίου, όμως τα τελευταία χρόνια η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών έχει καθιερώσει και την 17η Μαρτίου ως «Ημέρα του Φροντιστή». Κι αυτό γιατί, όπως μας λέει η ψυχολόγος Μαρία Παπαγιάννη, υπεύθυνη της απογευματινής λειτουργίας ενός από τα Κέντρα Ημέρας που λειτουργεί η Εταιρεία στην Αθήνα, «στη νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει όλη η οικογένεια. Τα μέλη που είναι κοντά και φροντίζουν τον ασθενή επιβαρύνονται από την νόσο περισσότερο, κατά μία έννοια, και από τον ίδιο τον ασθενή».

Για να τους ανακουφίσει από το λεγόμενο «φορτίο του φροντιστή», η Εταιρεία οργανώνει την ημέρα εκείνη μία ημερίδα, που δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν απορίες να παρακολουθήσουν μία ομιλία πάνω στο θέμα και κατόπιν αυτού να βρεθούν σε μικρές ομάδες για να συνομιλήσουν τόσο με ειδικούς όσο και με άλλους ανθρώπους που έχουν το ίδιο πρόβλημα. «Πολύ συχνά παίρνουν αρκετή βοήθεια και ιδέες από τους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη