
Προχθές η γερμανική εταιρεία Fraport AG, που εκμεταλλεύεται μεταξύ άλλων και 14 ελληνικά αεροδρόμια, δημοσιοποίησε τα οικονομικά αποτελέσματα καθώς και την εν γένει πορεία του ομίλου για το χρονικό διάστημα των πρώτων εννέα μηνών του 2017.
Ευτυχώς είναι εταιρεία εισηγμένη σε Χρηματιστήριο (στη Φρανκφούρτη) και υπάγεται σε κανόνες αυξημένης πληροφόρησης (σε συχνότητα και ποιότητα) προς το κοινό, σε αντίθεση με τις μη εισηγμένες και κυρίως τις ελληνικές εταιρείες, εκ των οποίων όσες υποχρεούνται σε δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων και αποτελεσμάτων, το πράττουν μία φορά τον χρόνο και συνήθως καθυστερημένα (ακόμα και εννιά μήνες μετά το πέρας της περιόδου αναφοράς).
Το ευτύχημα λοιπόν για εμάς είναι ότι μέσω Γερμανίας μάθαμε πώς πάει οικονομικά η Fraport Greece, το εταιρικό σχήμα που ανήκει κατά 73,4% στη γερμανική Fraport και κατά 26,6% στον όμιλο Κοπελούζου (μέσω της κυπριακής Slentel) και εκμεταλλεύεται τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, η παραχώρηση των οποίων αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν την περίοδο των μνημονίων.
Να σημειώσουμε πως η Fraport Greece δεν είναι υποχρεωμένη από μόνη της να δημοσιοποιεί οικονομικά στοιχεία παρά μόνο μία φορά σε ετήσια βάση , ούτε επιθυμεί να σχολιάσει επισήμως τα οικονομικά αποτελέσματα της Fraport AG, δηλαδή της μητρικής εταιρείας, όπως δήλωσε στο inside story o εκπρόσωπος τύπου, Γιάννης Παπάζογλου.
Το μόνο που γνωρίζουμε και δημοσιεύεται στην Ελλάδα είναι η επιβατική κίνηση των αεροδρομίων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τα 14 αεροδρόμια διακινήθηκαν 23.903.832 επιβάτες την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 ή 10,5% περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Fraport AG, η Fraport Greece πραγματοποίησε έσοδα 181,4 εκατ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2017. Τα λειτουργικά της κέρδη (Ebitda, δηλαδή κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκαν σε 106,2 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα, με την καθαρή κερδοφορία να ανέρχεται σε 29 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: αυτά τα νούμερα είναι μεγάλα ή μικρά; Είναι τα αεροδρόμια αποδοτικά ή έκαναν λάθος οι Γερμανοί και ο όμιλος Κοπελούζου, που πρόσφεραν 1,234 δισ. ευρώ, ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο (κατά 300 εκατ. ευρώ) από αυτό που προσέφερε ο δεύτερος υποψήφιος επενδυτής στον διαγωνισμό που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για την παραχώρηση των αεροδρομίων για 40 χρόνια;
Συγκριτικά στοιχεία δεν υπάρχουν, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη οικονομική παρακολούθηση των 14 αεροδρoμίων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στο παρελθόν.
Όμως υπάρχουν άλλα στοιχεία, που μας βοηθούν να πάρουμε μια γεύση για την αποδοτικότητα των αεροδρομίων.
Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό του 2014 της Fraport AG, η εταιρική οντότητα που θα αναλάμβανε τα 14 αεροδρόμια (η Fraport Greece) εκτιμούσε να έχει το 2016 κύκλο εργασιών υψηλότερο των 160 εκατ. και λειτουργικά κέρδη της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.
Από τα δημοσιευμένα στοιχεία της μητρικής στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, προκύπτει ότι η Fraport Greece έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες των Γερμανών ιδιοκτητών και του ομίλου Κοπελούζου.
Επίσης η Fraport Greece έχει το μεγαλύτερο απόλυτο Ebitda μεταξύ των αεροδρομίων που η μητρική Fraport AG εκμεταλλεύεται και ενοποιεί πλήρως (δηλαδή ενσωματώνει στον ισολογισμό της τα έσοδα και τα κέρδη τους).
Για παράδειγμα το αεροδρόμιο της Λίμα στο Περού, τα οικονομικά αποτελέσματα του οποίου ενοποιεί η Fraport AG, έχει έσοδα 244,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ μεγαλύτερα από την Fraport Greece, αλλά ταυτόχρονα έχει μικρότερα λειτουργικά κέρδη, ήτοι 91,3 εκατ. ευρώ, έναντι 106,2 εκατ. ευρώ της Fraport Greece.
Tέλος, την υπεροχή των ελληνικών αεροδρομίων ως προς την ικανότητά τους να βγάζουν κέρδη δείχνει και ο λόγος Ebitda προς έσοδα, ή αλλιώς όπως λέγεται, «περιθώριο Ebitda». Για την Fraport AG το περιθώριο Ebitda είναι 36,25% ενώ για την Fraport Greece είναι 58,54%, από τα υψηλότερα διεθνώς.
H εταιρεία ανέλαβε επισήμως την εκμετάλλευση των αεροδρομίων πρόσφατα (τον Απρίλιο του 2017) και δεν έχει προλάβει να διενεργήσει τις επενδύσεις που έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Fraport Greece, με τον οποίο επικοινώνησε το inside story, η εταιρεία έχει αναλάβει να κάνει και πρόσθετες επενδύσεις έναντι της αρχικής συμφωνίας. Αρχικά είχαν συμφωνηθεί με το δημόσιο επενδύσεις 330 εκατ. ευρώ, για να αυξηθεί αργότερα ο προϋπολογισμός σε 415 εκατ. ευρώ.
Τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 πάντως, η εταιρεία έχει δαπανήσει 66 εκατ. ευρώ για επενδύσεις.
Σχόλια