Πόσα χιλιόμετρα έχει ταξιδέψει το λεμόνι στο πιάτο μου;

Γνωρίζετε πόσα μίλια έχουν διανύσει τα φρούτα, πόσα σύνορα έχουν περάσει οι ντομάτες και σε ποια νερά έχουν κολυμπήσει τα ψάρια στο ψυγείο σας; Μια εξήγηση και μερικές ιδέες για το μέλλον.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'

Σήμερα παρουσιάζουμε το τρίτο από τα θέματα που ψήφισαν οι συνδρομητές μας στην εκδήλωση #YourStory, που έλαβε χώρα στο βιβλιοπωλείο Ιανός την 16η Μαΐου. Ο Νικήτας Γκαβογιάννης και η Αθανασία Βασδέκη, με την πρότασή τους «Hungry Greek City: Χαρτογραφήσεις της ελληνικής παραγωγής και κατανάλωσης», προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού και συγκέντρωσαν τις ψήφους του. Η Αλεξάνδρα Γκίτση ανέλαβε να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσαν.


Kαλό είναι να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με μια βασική παραδοχή: Σε μια παγκόσμια αγορά δεν υπάρχουν σύνορα. Τι πιο «φυσιολογικό» αν μια χώρα δεν παράγει ένα προϊόν (π.χ. μπανάνες) ή το παράγει σε τέτοιες ποσότητες που δεν καλύπτουν τις ανάγκες της (π.χ. τομάτες) να στρέφεται σε εισαγωγές; Πολλώ δε μάλλον στην Ελλάδα των 11 εκατ. πολιτών και των 30 εκατ. τουριστών, η οποία όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, δεν έχει, δεν θέλει και δεν μπορεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην πρωτογενή παραγωγή.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.