Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
Φωτογραφίες:
cedisabled.jpg
Ο Αχιλλέας Σταματιάδης στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Οι φοιτητές με αναπηρία αποκλείονται στην πράξη από τα πανεπιστήμια

Θεωρητικά, η Ελλάδα παρέχει στα άτομα με αναπηρία ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία. Τα όμορφα λόγια όμως δεν τηρούνται και οι ανάπηροι φοιτητές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με συνθήκες τόσο αποθαρρυντικές, που πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.
Ο Αχιλλέας Σταματιάδης στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Λίγες εβδομάδες πριν από τους αγώνες που περίμενε καιρό, ο Αχιλλέας Σταματιάδης ανακοίνωσε στον προπονητή του τη συμβουλή του γιατρού: «Αν θέλεις να γλιτώσεις το χειρουργείο, θα πρέπει να αφήσεις το πόδι σου για ένα μήνα σε ακινησία».

Ο προπονητής δεν είχε πολλές επιλογές. Αφαίρεσε τον αθλητή από την ομάδα του τριάθλου ατόμων με αναπηρία, κι ο Αχιλλέας έβγαλε τις πατερίτσες από την ντουλάπα. Μόνο που υπήρχε ακόμη ένα πρόβλημα: δύο μόλις ημέρες αργότερα ξεκινούσε η εξεταστική του θερινού εξαμήνου για το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Αθήνας, στο οποίο ο Αχιλλέας φοιτούσε.

Πρόσβαση μετ’ εμποδίων

Δίχως να βρίσκεται πια σε θέση να οδηγήσει ο ίδιος, ο Αχιλλέας συνεννοήθηκε με φίλους του, που προθυμοποιήθηκαν να τον βοηθήσουν να μεταβεί στα κτίρια της Πατησίων και της Πολυτεχνειούπολης για τις εξετάσεις.

Image
discloseup.jpg

Το πρωινό του πρώτου μαθήματος έφτασε με έναν φίλο στο κτίριο της Πατησίων, αρκετή ώρα πριν το μάθημα. Καθώς περνούσαν ανάμεσα από αγχωμένους φοιτητές που κάπνιζαν νευρικά κρατώντας χοντρά ντοσιέ γεμάτα σημειώσεις, κάποιοι ρώτησαν τον Αχιλλέα τι έπαθε πάλι. «Όλα καλά, δεν είναι τίποτα», τους απάντησε ήρεμα.

Λίγη ώρα μετά, έφτανε μπροστά από το κεντρικό κτίριο, στο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη