Οι φοιτητές με αναπηρία αποκλείονται στην πράξη από τα πανεπιστήμια

Θεωρητικά, η Ελλάδα παρέχει στα άτομα με αναπηρία ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία. Τα όμορφα λόγια όμως δεν τηρούνται και οι ανάπηροι φοιτητές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με συνθήκες τόσο αποθαρρυντικές, που πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Ο Αχιλλέας Σταματιάδης στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Λίγες εβδομάδες πριν από τους αγώνες που περίμενε καιρό, ο Αχιλλέας Σταματιάδης ανακοίνωσε στον προπονητή του τη συμβουλή του γιατρού: «Αν θέλεις να γλιτώσεις το χειρουργείο, θα πρέπει να αφήσεις το πόδι σου για ένα μήνα σε ακινησία».

Ο προπονητής δεν είχε πολλές επιλογές. Αφαίρεσε τον αθλητή από την ομάδα του τριάθλου ατόμων με αναπηρία, κι ο Αχιλλέας έβγαλε τις πατερίτσες από την ντουλάπα. Μόνο που υπήρχε ακόμη ένα πρόβλημα: δύο μόλις ημέρες αργότερα ξεκινούσε η εξεταστική του θερινού εξαμήνου για το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Αθήνας, στο οποίο ο Αχιλλέας φοιτούσε.

Πρόσβαση μετ’ εμποδίων

Δίχως να βρίσκεται πια σε θέση να οδηγήσει ο ίδιος, ο Αχιλλέας συνεννοήθηκε με φίλους του, που προθυμοποιήθηκαν να τον βοηθήσουν να μεταβεί στα κτίρια της Πατησίων και της Πολυτεχνειούπολης για τις εξετάσεις.

Το πρωινό του πρώτου μαθήματος έφτασε με έναν φίλο στο κτίριο της Πατησίων, αρκετή ώρα πριν το μάθημα. Καθώς περνούσαν ανάμεσα από αγχωμένους φοιτητές που κάπνιζαν νευρικά κρατώντας χοντρά ντοσιέ γεμάτα σημειώσεις, κάποιοι ρώτησαν τον Αχιλλέα τι έπαθε πάλι. «Όλα καλά, δεν είναι τίποτα», τους απάντησε ήρεμα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.