Οι παντοδύναμοι φύλακες των αρχαίων

Όταν 26 εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο ταξιδεύουν στη χώρα μας και για να θαυμάσουν τα μνημεία της, αυτοί που έχουν τα κλειδιά μπορούν να σβήσουν τα φώτα του τουρισμού σε μια νύχτα. Το υπουργείο το γνωρίζει, γι’ αυτό εδώ και δεκαετίες δίνει γη και ύδωρ στους αρχαιοφύλακες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
[LOUISA GOULIAMAKI / AFP]

«Εμείς οι φύλακες; Πολύ σπάνια καταφεύγουμε στο λουκέτο σε αρχαιολογικούς χώρους για να ικανοποιήσουμε κάποιο αίτημά μας. Τα τελευταία χρόνια, είναι ελάχιστες οι φορές που τους έχουμε κλείσει», λέει ένα ζεστό απομεσήμερο του Ιουλίου ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), Γιάννης Μαυρικόπουλος, ο οποίος κάθεται απέναντί μου σε ένα καφέ στην Πλάκα.

Έχει δίκιο. Από το 2009 έχουν γίνει έξι 24ωρες απεργίες, έξι αποχές και τέσσερις στάσεις εργασίας. Μόνο με το άκουσμα της πρότασης ότι μπορεί οι τουρίστες να βρεθούν μπροστά σε σφραγισμένες πόρτες σε μέρη όπως η Ακρόπολη, η Ολυμπία, οι Δελφοί, η Κνωσός, οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Πολιτισμού και εν γένει της πολιτείας θα εξαντλήσουν όλη τους την καλή διάθεση για να τα βρουν με τον κλάδο.

Το“υπερόπλο”των αρχαιοφυλάκων

Ποιος υπουργός θα ήθελε, έστω και μέσα στο καταχείμωνο, να δει ουρές εξοργισμένων πολιτών και επισκεπτών έξω από τα μουσεία και τα μνημεία; Κανείς, διότι είναι μια τεράστια ντροπή για τη χώρα.

Πρόσφατη απόδειξη: τον περασμένο Δεκέμβριο δημιουργήθηκε θέμα με τις πρόσθετες αμοιβές των αρχαιοφυλάκων και εξήγγειλαν αποχή από τα καθήκοντά τους, κυρίως εξαιτίας της μείωσης της αποζημίωσης για τα Σαββατοκύριακα που προέβλεπε το νέο μισθολόγιο. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος μέχρις ότου ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης να δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσει το αίτημά τους και τελικά να άρει τη σχετική διάταξη που αρχικά περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο. Την ίδια ώρα μάλιστα, ακόμα και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για δυσφήμιση της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο μέσα στην κρίση.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.