Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cover-fatshaming.jpg
David LaChapelle, Lonely Doll, 1998. [από το βιβλίο LaChapelle, Artists and Prostitutes, εκδόσεις Taschen]

Fat shaming: Από πότε είναι ντροπή να μην είναι κάποιος αδύνατος;

Ο εξευτελισμός ανθρώπων με παραπανίσια κιλά βεβαιώνει πως υπάρχει ένα πρόβλημα και αυτό δεν είναι το πάχος.
David LaChapelle, Lonely Doll, 1998. [από το βιβλίο LaChapelle, Artists and Prostitutes, εκδόσεις Taschen]

Όταν η JK Rowling ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία της δίπλα στην Σερένα Γουίλιαμς, κάποιος σχολίασε ότι η τενίστρια είναι σαν άντρας. Η συγγραφέας απάντησε αναρτώντας μια φωτογραφία της Γουίλιαμς με ένα κολλητό κόκκινο φόρεμα, γράφοντας «Ναι, και ο άντρας μου έτσι είναι όταν φοράει φόρεμα. Είσαι ηλίθιος».

Πιθανότατα είχε δίκιο, αλλά ο συγκεκριμένος ηλίθιος δεν είναι κάποια σπάνια περίπτωση αντικοινωνικής εξαίρεσης. Ο εξευτελισμός κάποιου για το σώμα του (body shaming) και κυρίως για τα παραπανίσια κιλά του (fat shaming) είναι από τις αγαπημένες ενασχολήσεις πολλών ιντερνετικών χούλιγκαν που, κρυμμένοι πίσω από κάποιο ψευδώνυμο, μοιράζουν δηλητήριο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και είναι τόσο διαδεδομένο αυτό το κακοπροαίρετο χόμπι, που ορισμένοι δεν διστάζουν να το κάνουν και επωνύμως –ευτυχώς, όχι πάντα χωρίς να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Από τις πιο γνωστές και εξοργιστικές υποθέσεις body shaming είναι η περίπτωση της Ντάνι Μάδερς, που πριν από ένα χρόνο εξευτέλισε μια 70χρονη γυναίκα που είχε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη