Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
nero.jpg

Το Φαρ Ουέστ του νερού

Εδώ και χρόνια, σε μια γωνία της δυτικής Αττικής οι κάτοικοι βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους, αγοράζοντας νερό που σε πολλές περιπτώσεις περιέχει εξασθενές χρώμιο, καθώς το τοπικό δίκτυο δεν επαρκεί και οι βρύσες μένουν κλειστές για μεγάλο μέρος της ημέρας. Ποιος είπε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό στην Ελλάδα του 21ου αιώνα;

Ο δρόμος από τα Μέγαρα προς το Αλεποχώρι περνάει μέσα από χωράφια, χαμηλούς λόφους και σπαρμένη γη. Δεξιά κι αριστερά υπάρχουν πού και πού μικρότερα η μεγαλύτερα πτηνοτροφεία. Ανάμεσα στα χωράφια, παρατημένα βυτιοφόρα. «Τα έχουν νερουλάδες», λέει ο συνοδηγός μου, ένας ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, o οποίος έχει αναλάβει να με ξεναγήσει σε αυτό το Ελ Ντοράντο, όπου τα τελευταία χρόνια μένεται ένας πόλεμος γύρω από το νερό. Είναι ένας πόλεμος που δεν αφορά μόνο το ακραίο αυτό όριο της Αττικής, αλλά δίνει μια πρόγευση για το τι πρόκειται να συμβεί σε ολόκληρη την χώρα εάν η διαχείριση του νερού συνεχίσει να γίνεται με χαοτικό τρόπο.

Το λιγοστό νερό του δικτύου

Όταν φτάνουμε στο Αλεποχώρι δεν είναι ακόμα μεσημέρι, αλλά το νερό τρέχει ξεψυχισμένα από τις βρύσες του σπιτιού που μας φιλοξενεί. Όσο ανεβαίνει κανείς στα πάνω σπίτια (το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά) τόσο το νερό λιγοστεύει. «Η τελευταία σειρά των σπιτιών του χωριού υποφέρει», λέει ο Μιλτιάδης Σουφλέρης, κάτοικος της περιοχής. «Όταν σταματάει να τρέχει το νερό από τη βρύση, φεύγουμε από εδώ και γυρίζουμε στην Αθήνα», προσθέτει η Φωτεινή Μάρκου.

Το Αλεποχώρι ανήκει σε δύο δήμους, στη Μάνδρα και τα Μέγαρα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη